|

Ribe kojima su izrasle noge

Ribe kojima su izrasle noge
12
Klix.ba
12.12.2012. u 16:15
54
komentara
12

dijeljenja
Istraživači na polju genetike već duže vrijeme pokušavaju rekreirati misteriozni korak evolucije tokom kojeg su ribama izrasle noge. Ova promjena je naposljetku dovela do velikog i brzog širenja hodajućih vrsta na kopnu prije oko 300 miliona godina.
Nakon velikog broja istraživanja, naučnici su konačno uspjeli stvoriti ribe sa nogama.

Ključ ove promjene je nazvan HOXD13, a dio je skupine gena u kojoj se nalaze instrukcije odgovorne za morfogenezu kod višećelijskih organizama. Drugim riječima, ovaj gen kontroliše strukturu tijela, od oblika i broja prstiju na rukama pa do oblika nogu. Oštećenje ovih gena rezultira ozbiljnijim abnormalnostima udova.

Međutim, kada se ovaj gen previše naglasi, rezultat je izrastanje udova. Tim naučnika sa Univerziteta Pablo de Olavide u Sevilji u Španiji je otkrio da se HOXD13 može koristiti i za pretvaranje peraja riba u noge.

Oni su manipuliranjem gena izazvali rast nogu kod riba, koje podsjećaju na noge kopnenih kičmenjaka. Prema njihovoj teoriji, mutacije u ranim ribama su pokrenule aktivaciju gena HOXD13, što je rezultiralo izlaskom riba iz vode na kopno, a kasnije i evolucijom ovih životinja u sve vrste koje hodaju i lete.
Prijavi grešku


Komentari (54)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...