{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Razvijen najtanji materijal na svijetu

S
14.3.2007. u 13:03
0
0
Razvijen najtanji materijal na svijetu
0
Razvijen najtanji materijal na svijetu
Grafički model najtanje membrane
Tehnologija bazirana na najtanjem materijalu na svijetu bi mogla potpuno izmIijeniti elektroniku i ubrzati razvoj lijekova, izjavili su naučnici iz Njemačke.
Novi tip membrane, debljine jednog atoma, su kreirali fizičari na institutu Max-Planck u Njemačkoj. Taj materijal može biti upotrijebljen za filtriranje zraka, pravljenje ultra brzih elektroničkih čipova i prikazivanje pojedinačnih molekula sa nezabilježenom tačnošću, što će pomoći istraživanju hemijskih jedinjenja i brzom razvoju novih medicinskih lijekova.

Ovaj materijal, koji se naziva grafička membrana, se sastoji od atoma karbona koji su raspoređeni u pravilnu formu ukrštene žice.
Slični materijali su izrađivani i ranije, ali nikada u samoodrživom stanju – uvijek su morali biti postavljeni na nekom drugom materijalu.

Profesor Andre Geim, koji je vodio jedan od timova uključenih u istraživanje je izjavio: "Ovo je potpuno novi tip tehnologije – čak i nanotehnologija nije prava riječ da bi se opisale ove nove membrane. Ova tehnologija će sigurno zaživjeti u svim sferama nauke i tehnologije, ali će sada biti pravi izazov učiniti proizvodnju ovih membrana ekonomski dostupnu svim primjenama".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koju aplikaciju za dopisivanje najčešće koristite?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: