Nakon 40 godina
4

Razriješena misteriozna smrt Yurija Gagarina

Sarajevo-x.com
Misteriozna smrt Yurija Gagarina koji poginuo u padu aviona riješena je nakon punih 40 godina. Nezavisni ruski istražitelji tvrde kako su pronašli nove dokaze koji otkrivaju kako je ustvari preminuo čovjek koji je prvi odletio u svemir.

Naime, istraživanje tvrdi da je Gagarin preminuo tokom rutinskog trening-leta 1968. godine upravo zbog panične reakcije kada je shvatio da je u njegovoj pilotskoj kabini otvoren jedan od zračnih ventila.

U toj paničnoj reakciji on je oborio svoj MIG-15 koji je sletio u šumu i nažalost pad nisu preživjeli ni Gagarin niti njegov kopilot.

Igor Kuznetsov, penzionisani pukovnik sovjetske zračne snage koji je radio ovo istraživanje, vjeruje kako će zahvaljujući pronađenim dokazima doći kraj brojnim teorijama zavjere koje polaze od toga da je Gagarin bio pijan, pa sve do toga da je ljubomorni sovjetski lider Leonid Bezhnev iscenirao nesreću.

Kuznetsov i njegovi saradnici su devet godina istraživali uzroke Gagarinove nesreće i to modernim tehnološkim metodama.

Gagarin je poginuo u avionskoj nesreći, osam godina nakon što je dosegao svjetsku slavu bivajući prvi svjetski kosmonaut.

Nalazi istrage o uzrocima 'smrti prvog čovjeka u svemiru' nikada nisu bili objavljeni, a ono što se znalo bilo je potpuno nejasno.

Istražitelji su se uglavnom oslanjali na ono što je bilo 'najvjerovatnije', a to je da je u letu napravio manevar kako bi izbjegao olujni oblak, te se srušio.

No, Kuznetsov je bio uporan da pronađe prave uzroke smrti, te je proučio na stotine dokumenata i došao do zaključka da je u pilotskoj kabini bio odvrnut jedan vazdušni ventil.

To su shvatili Gagarin i njegov kopilot i to dok su bili na visini od 3048 metara, te su odlučili se što prije 'vratiti na sigurnije visine'.

Međutim, dvojica pilota su prebrzo započela spuštanje aviona, izgubila kontrolu i sunovratila se u šumu.

"Niko osim nas ne zna šta se tačno dogodilo, moramo iznijeti u javnost uzroke smrt prvog kosmonauta. Javnost treba da zna da je samo jedan mali odvrnuti ventil uzrokovao smrt tog velikog čovjeka i njegovog kopilota“, kazao je Kuznetsov.