{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Raste nivo stakleničkog plina u atmosferi

F
FENA
24.10.2008. u 12:56
0
0
Raste nivo stakleničkog plina u atmosferi
0
Raste nivo stakleničkog plina u atmosferi
Foto: Reuters
Nivo opasnog plina s učinkom staklenika, azot trifluorida, veći je četiri puta nego što se ranije mislilo, pokazala su nova mjerenja koja su obavili američki naučnici.
Najnovija analitička tehnika je pokazala da u atmosferi ima oko 5.400 metričkih tona azot trifluorida i da se količina toga plina koji doprinosi globalnom zagrijavanju povećava za oko 11 posto godišnje, prenio je Reuters.

Komentirajući procjenu od 1.200 tona iz 2006., naučnik Ray Weiss s kalifornijskog Instituta okeanografije "Scripps" rekao je da je ranije bilo nemoguće tačno izmjeriti količinu azot trifluorida u atmosferi, kao i da je taj plin 17.000 puta djelotvorniji u zagrijavanju atmosfere od jednake količine ugljičnog dioksida, iako još uveliko ne doprinosi globalnom zagrijavanju.

Azot trifluorid je nezapaljiv plin bez boje i mirisa, koji se koristi u proizvodnji LCD ekrana i poluprovodnika, kao i kod nekih vrsta lasera.

"Sada se pokazalo da je to važan plin s učinkom staklenika", rekao je hemičar Kalifornijskog univerziteta Michael Preter, upozoravajući da se on sve češće koristi.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: