Jeo male dinosaure
74

Raspon krila 11 metara: Otkrivene kosti letećeg predatora stare 70 miliona godina

FENA
Kosti letećeg predatora koji je živio prije 70 miliona godina i kojem je omiljena hrana bila mladunčad dinosaura otkrivene su u Mongoliji. Ova životinja, impresivne veličine, imala je raspon krila od 11 metara, prenose mediji.

Fosil je pronađen na području pustinje Gobi koje je poznato pod nazivom Nemegt Formation. Na tom mjestu su već pronađene kosti mnogih dinosaura.

Naučnici vjeruju da kosti pripadaju pterosaurima koji spadaju u grupu ogromnih letećih reptila koji su živjeli zajedno s dinosaurima. To su bili prvi kralježnjaci koji su mogli letjeti i vjeruje se da su to najveće leteće životinje koje su ikada živjele na Zemlji.

Vjerojatno su hodali na sve četiri noge, a krila su koristili kao prednje ekstremitete te su uz pomoć njih vrebali plijen na tlu. Zbog njihove veličine, pretpostavlja se da su jeli manje dinosaure ili mladunce većih vrsta.

Iako naučnici još nisu potvrdili svoje pretpostavke o kojoj vrsti životinje se radi, bili su zadivljeni veličinom pronađenih ostatka kralježnice.

Paleontolog dr. Takanobu Tsuihiji sa Univerziteta u Tokiju, koji je bio zadivljen veličinom te životienje, je kazao kako je odmah shvatio da bi se tu moglo raditi o pterosauru.

Budući da su ostaci kostiju kralježnice bili široki 20 cm, naučnici tvrde da je životinja bila slične veličine kao dvije najpoznatije vrste pterosaura – Quetzalcoatlusa i Hatzegopteryxa.

Paleontolozi su kosti pronašli još 2006. godine te su ih poslali na analizu na Univerzitet u Tokiju. Nakon toga su se vratili na nalazište i pronašli još ostataka. Mnoge kosti su bile slomljene na sićušne komade koje su znanstvenici morali ponovno sastavljati. Za taj postupak im je bilo potrebno mnogo godina.

Neki naučnici vjeruju da su pronašli potpuno novu vrstu pterosaura, pa će provesti daljnja istraživanja.