Švedsko istraživanje
0

Rasni psi postaju sve 'gluplji'

Sarajevo-x.com
'Ako ste se pitali zašto vas rasni pas koji je vrijedio pravo malo bogatstvo uporno pije vodu iz zahodske školjke umjesto iz posude za vodu, odgovor je jednostavan - vaš pas je glup', piše u nedjelju Sunday Telegraph.

Studija švedskih istraživača ukazuje na to da današnje generacije rasnih pasa, koje su u normalnim uslovima vrlo društvene i radoznale životinje, postale lijene i neizainteresirane, što je rezultat njihovog velikog razmnožavanja unutar vrste.

Male vrste pasa, ističu naučnici, u prirodi su poznate po jakom instinktu za preživljavanje, razvijenim sposobnostima lova i velikoj brzini kako bi se spasili i opstali među većim i jačim životinjama.

No, naučnici tvrde da su se modernom praksom razmnožavanja ili tzv. 'proizvodnjom' što više rasnih pasa, izgubile mnoge mentalne i fizičke sposobnosti većine vrsta.

'Postoje rasni psi koji su, iako vrlo inteligentni, toliko lijeni da su izgubili svoju fizičku snagu i sposobnosti koje inače njihova vrsta ima. Ukoliko se ovim tempom nastavi uvećano razmnožavanje rasnih pasa radi njihove prodaje, inteligencija tih vrsta će potpuno nestati', izjavio je dr. Alan Wilton, stručnjak za genetiku na njujorškom Univerzitetu.

Istraživači isto tako tvrde da će selektivnim razmnožavanjem unutar jedne vrste za nekoliko generacija rasni psi početi i fizički obolijevati.

No, vlasnici agencija za prodaju rasnih pasa se ne slažu s ovim tvrdnjama i misle da su 'neke vrste pasa, kao što je čiuvauva, kućne vrste pasa i da ne trebaju imati nikakve posebne vještine', dodaje Sunday Telegraph.