{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Raskošno rimsko zdanje otkriveno u Britaniji

S
19.8.2008. u 17:00
0
1
Raskošno rimsko zdanje otkriveno u Britaniji
0
Raskošno rimsko zdanje otkriveno u Britaniji
Rimska vila stara čak 1.800 godina, a koja veličinom odgovara olimpijskom bazenu, otkrivena je u Velikoj Britaniji. Riječ je o otkriću jedne od najvećih i najbolje očuvanih vila iz doba Rimljana ikada otkrivenoj u ovoj zemlji.
Ostaci znamenite građevina, koja oblikom podsjeća na crkvu, otkriveni su na otoku Wight, na lokaciji druge rimske vile u Bradingu, za koju se vjeruje da je sagrađena 150 godina nakon novootkrivene vile.

Stručnjaci vjeruju da je vila pripadala Allectusu, koji 293. godine nakon Krista ubio Carausiusa, rimskog vojskovođe koji se sam prozvao "carem Britanije".

"Ovo je veoma impresivno zdanje, apsolutno je veličanstveno", kazao je uzbuđeno Sir Barry Cunliffer, profesor arheologije sa Univerziteta Oxford, koji je ujedno i voditelj novih arheoloških iskopavanja u kojima učestvuje trideset američkih i evropskih naučnika.

U dijelu vile gdje je boravio i njen vlasnik bilo je postavljeno podno grijanje, a zajedničke odaje su se vjerovatno koristile za sastanke i rješavanje pravnih pitanja poput rasprava oko granica i vraćanja dospjelih dugova.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li biste kupili novu Nokiju 3310?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: