Raketoplan Atlantis polijeće u ponedjeljak

F
FENA
15.11.2009. u 19:42
0
4
Raketoplan Atlantis polijeće u ponedjeljak
0
Raketoplan Atlantis polijeće u ponedjeljak Foto: AP
Američka svemirska agencija NASA u nedjelju je dala 'zeleno svjetlo' za lansiranje raketoplana Atlantis prema Međunarodnoj svemirskoj postaji (ISS) koje je predviđeno za ponedjeljak poslijepodne, prenosi Hina.
Atlantis bi trebao poletjeti u 14.28 sati po istočnoameričkom vremenu (ET) iz Svemirskog centra Kennedy u Cape Canaveralu na Floridi, sa šest astronauta i dva velika kontejnera s rezervnim dijelovima za ISS, priopćila je NASA.

Vremenska prognoza za ponedjeljak je povoljna.

Lansiranje Atlantisa je dosad 129. misija u programu 'space shuttle' i posljednja u ovoj godini. Godina 2010. predviđena je kao posljednja u programu 'space shuttle', koji bi trebao naslijediti program Constellation, temeljen na raketi Ares.

Jedan od problema koji će misija Atlantisa rješavati je pokvareni sistem za recikliranje urina, dio sistema za recikliranje otpadne vode na ISS-u. Sistem ima mehanički kvar pa je odlučeno da ga se vrati na Zemlju radi popravka.

U međuvremenu, ISS će imati ograničene mogućnosti recikliranja vode, ali to ne bi trebalo predstavljati problem za astronaute, kazali su dužnosnici NASA-e.

Zapovjednik Charlie Hobaugh vodit će šesteročlanu posadu Atlantisa u 11-dnevnu misiju, uz tri predviđene svemirske šetnje tokom kojih će astronauti pričvrstiti kontejnere s rezervnim dijelovima na oplatu ISS-a.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (4)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: