Spuštena dva boostera
0

Raketa Falcon Heavy ponovo lansirana nakon tri godine, obavljena tajna misija za američku vojsku

D. B.
Kompanija SpaceX je lansirala Falcon Heavy, najveću operativnu raketu na svijetu, prvi put nakon lansiranja obavljenog sredinom 2019. godine.

Raketa je lansirana iz Svemirskog centra Kennedy na Floridi te je u svemir ponijela satelite američke vojske koji su dio tajne misije pod nazivom USSF-44.

Raketa Falcon Heavy je debitovala 2018. godine s mnogo pompe, a prvi čovjek kompanije SpaceX, Elon Musk, iskoristio je priliku da lansira svoj automobil Tesla Roadster u svemir kao testni teret. Automobil je i dalje u svemiru na putu oko Sunca.

Od te prve testne misije, SpaceX je obavio samo jnoš dvije Falcon Heavy misije, obje 2019. godine. U jednoj je poslan telekomunikacijski satelit za kompaniju Arabsat iz Saudijske Arabije, dok su u drugoj lansirani eksperimentalni sateliti za američko ministarstvo odbrane.

No, raketa nakon 2019. godine više nije korištena jer većina SpaceX-ovih misija to ne zahtjeva, nego je dovoljna i Falcon 9 raketa koja je samo ove godine obavila gotovo 50 misija.

SpaceX je uspio spustiti dva boostera prve faze rakete Falcon Heavy, dok je treći pušten da pade u okean i bit će odbačen. Razlog je to što nije imao dovoljno goriva da izvrši slijetanje.

Falcon Heavy je trenutno najveća operativna raketa na svijetu, ali stiže još veći i moćniji Space Launch System, odnosno SLS. Ova raketa bi trebala prvi put poletjeti ovog mjeseca u sklopu misije Artemis 1 na put oko Mjeseca. Lansiranje će biti obavljeno iz Svemirskog centra Kennedy.