Nakon lansiranja
4

Raketa Falcon 9 "preživjela" pad u Atlantski okean, SpaceX će je pokušati izvući na obalu

Klix.ba
Kompanija SpaceX je u srijedu lansirala drugu ovogodišnju raketu Falcon 9 s Floride, ali je odabrala da ovog puta ne spušta dio s motorom, nego je on završio u Atlantskom okeanu.

Ipak, raketa je uspjela preživjeti pad nakon što je završila u Altantskom okeanu. Sada će SpaceX pokušati spasiti raketu koja pluta tako što će je nekako dovući do obale. To je potvrdio osnivač i direktor kompanije Elon Musk.

Zadatak rakete Falcon 9 je bio da dostavi teški satelit u visoku orbitu, a tu misiju je obavila za vladu Luksemburga. U misijama ove vrste SpaceX pokušava spustiti Falcon 9 na jedan od svojih brodova u okeanu, no, ovog puta je kompanija ranije najavila da neće pokušavati spasiti ovu raketu iako je i ranije uspješno slijetala. Razlog za to nije otkriven, ali se špekulira da se zapravo radi o starijoj verziji rakete, a osim toga je pomenuti brod potreban za raketu Falcon Heavy, koja će biti lansirana ove sedmice iz Californije.

Iako nije bilo planirano da raketa Falcon 9 sleti na brod, ipak je prošla sve faze slijetanja, motori su upaljeni tri puta kako bi se lagano spustila na zemlju. Musk je otkrio da je testirana nova metoda slijetanja te da kompanija nije željela rizikovati oštećenje broda. Čini se da SpaceX nije očekivao da će raketa preživjeti, ali sada mora pronaći način da je vrati na obalu.

Još uvijek nije poznato u kakvom je zapravo stanju, a ranije je slana morska voda uzrokovala štetu na raketama. Stoga nije poznato da li će više ikada biti lansirana, a ako to bude slučaj, predstavljat će iznenađenje.