{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


RAK: Svaki peti stanovnik BiH posjeduje pristup internetu

S
6.12.2005. u 19:11
0
0
RAK: Svaki peti stanovnik BiH posjeduje pristup internetu
0
RAK: Svaki peti stanovnik BiH posjeduje pristup internetu
Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) sprovela je anketu o broju korisnika usluga Interneta u Bosni i Hercegovini u 2004. godini.
Rezultati ankete sprovedene na osnovu uzorka od 32 licencirana pružaoca Internet usluga pokazali su da u Bosni i Hercegovini ima 168.937 Internet pretplatnika. Od ukupnog broja pretpaltnika, 14% su pravni subjekti. Na osnovu ovih podataka, prosječnog broja članova domaćinstva i prosječnog broja zaposlenih u pravnim licima u BiH, ukupna Internet penetracija korisnika Internet usluga iznosi 19.9% (770.898 korisnika), odnosno svaki 5. stanovnik BiH ima pristup Internetu.

U periodu koji je obuhvaćen istraživanjem (zaključno sa 31.12.2004.) Regulatorna agencija za komunikacije je izdala 41 dozvolu za pružanje Internet usluga u BiH (trenutan broj licenciranih pružalaca Internet usluga je 43). Ukupno 37 aktivnih pružaoca Internet usluga je učestvovalo u anketi. Pet kompanija je izvijestilo da nisu počeli sa radom, tj. pružanjem usluga.

U izradi analize i izvještaja korišteni su statistički podaci i procjene Agencije za statistiku BiH (broj stanovnika, broj članova po domaćinstvu i broj zaposlenih po pravnom subjektu).

Izvještaj je dostupan na direktno na ovom linku ili na web stranici Agencije www.rak.ba.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koju aplikaciju za dopisivanje najčešće koristite?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: