{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


RAK: Svaki peti stanovnik BiH posjeduje pristup internetu

S
6.12.2005. u 19:11
0
0
RAK: Svaki peti stanovnik BiH posjeduje pristup internetu
0
RAK: Svaki peti stanovnik BiH posjeduje pristup internetu
Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) sprovela je anketu o broju korisnika usluga Interneta u Bosni i Hercegovini u 2004. godini.
Rezultati ankete sprovedene na osnovu uzorka od 32 licencirana pružaoca Internet usluga pokazali su da u Bosni i Hercegovini ima 168.937 Internet pretplatnika. Od ukupnog broja pretpaltnika, 14% su pravni subjekti. Na osnovu ovih podataka, prosječnog broja članova domaćinstva i prosječnog broja zaposlenih u pravnim licima u BiH, ukupna Internet penetracija korisnika Internet usluga iznosi 19.9% (770.898 korisnika), odnosno svaki 5. stanovnik BiH ima pristup Internetu.

U periodu koji je obuhvaćen istraživanjem (zaključno sa 31.12.2004.) Regulatorna agencija za komunikacije je izdala 41 dozvolu za pružanje Internet usluga u BiH (trenutan broj licenciranih pružalaca Internet usluga je 43). Ukupno 37 aktivnih pružaoca Internet usluga je učestvovalo u anketi. Pet kompanija je izvijestilo da nisu počeli sa radom, tj. pružanjem usluga.

U izradi analize i izvještaja korišteni su statistički podaci i procjene Agencije za statistiku BiH (broj stanovnika, broj članova po domaćinstvu i broj zaposlenih po pravnom subjektu).

Izvještaj je dostupan na direktno na ovom linku ili na web stranici Agencije www.rak.ba.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: