Nauka
8

Putovanje od preko 41 milijardu kilometara: ISS obišla Zemlju 100.000 puta

Anadolija
Međunarodna svemirska stanica (ISS) obišla je Zemlju 100.000 puta tokom 17 godina koliko je u njenoj orbiti.

Američka svemirska agencija NASA je u ponedjeljak saopćila da se 100.000 orbita može uporediti s putovanjem od preko 41 milijarde kilometara.

"Stotinu hiljada orbita, putovanje se nastavlja", kazao je astronaut NASA-e Jeffrey Williams u video-snimku napravljenom u svemiru. NASA je dodala da su, od lansiranja svemirske stanice u orbitu, 222 člana posade u njoj živjela ili su je posjetila.

Također se navodi da je bilo ukupno 47 stalnih članova posade iz SAD-a, Rusije, Kanade, Japana i Evropske svemirske agencije. Trenutno je na stanici u orbiti oko Zemlje dvoje Amerikanaca, troje Rusa i jedan Englez.

U dosadašnjoj historiji Međunarodne svemirske stanice, posade su napravile tri miliona fotografija Zemlje i unutrašnjosti letjelice.

Za oblijetanje Zemlje svemirskoj stanici je potrebno oko 90 minuta, a može je obići 16 puta dnevno. Izgradnja Međunarodne svemirske stanice počela je 1998. godine, a astronauti je koriste od 2000. godine.

Međunarodna svemirska stanica, dugačka 73 i široka 109 metara, neprekidno se dograđuje, a sa Zemlje se može vidjeti i golim okom kao blistav predmet koji prelijeće nebo.