Nauka
0

Putovanje do asteroida odgođeno za 15. juli

Sarajevo-x.com
Lansiranje svemirske letjelica koja će istraživati dva najveća asteroida Sunčevog sistema, zakazano za ovaj vikend, odgođeno je za polovinu jula zbog tehničkih problema, saopćeno je u petak navečer iz NASA-e.

NASA-ina letjelica Dawn tek će 15. jula krenuti na višegodišnje putovanje do asteroida Vesta i Ceres, koji su smješteni između Marsa i Jupitera. Letjelica Dawn trebala je biti lansirana u subotu, ali to nije moguće jer su vremenske neprilike onemogućile unos goriva. Otkriveni su i određeni mehanički problemi na avionu koji je zadužen za praćenje letjelice Dawn nakon njenog lansiranja.

S ciljem pronalaska dokaza o nastanku Sunčevog sistema, letjelica Dawn će najprije posjetiti manji asteroid poznat kao Vesta. Na odredište će stići tek za četiri godine, dok bi 2015. godine trebala stići do Ceresa, koji je proglašen asteroidom i patuljastom planetom, poput Plutona.

NASA mora lansirati Dawn do kraja oktobra, prije nego se ova nebeska tijela počnu razdvajati. Ukoliko propuste ovu šansu, stručnjaci iz NASA-e će morati čekati narednih 15 godina da se Vesta i Ceres ponovo približe.