Nauka
0

Pušenjem marihuane smanjujete mozak

Sarajevo-x.com
Redovno pušenje marihuane može smanjiti određene oblasti mozga koje upravljaju pamćenjem, emocijama i agresivnim ponašanjem, tvrde australski naučnici.

Naučnici su koristili magnetnu rezonancu kako bi skenirali mozak 15 osoba koje su priznale da, najmanje posljednjih deset godina, puše marihuanu više od pet puta dnevno, te su snimke uporedili sa snimkama mozga 16 osoba koje ne konzumiraju ovu drogu.

Oni koji su redovno pušili marihuanu u prosjeku su imali 12 posto manji hipokampus, dio mozga za koji se vjeruje da utječe na pamćenje i emocije, kao i sedam posto manju amigdalu, koja igra važnu ulogu u regulaciji straha i agresije.

"Iako umjerena upotreba možda ne vodi do značajnih neurotoksičnih efekata, ovi rezultati sugerišu da pretjerana dnevna upotreba kanabisa može zaista biti otrovna i štetna za moždano tkivo kod ljudi", stoji u saopćenju Murata Yücela sa Univerziteta u Melbourneu i kolega sa Univerziteta u Wollongong, koje je objavio Guardian.

Konzumenti marihuane su imali i slabe rezultate na testovima verbalne memorije te ispoljavali blage simptome psihotičnih poremećaja poput šizofrenije i manija.