Nauka
0

Puma i Jaguar u potrazi za životom u Arktičkom okeanu

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Greben Gakkel, smješten ispod zaleđene površine Arktičkog okeana, veoma je strm i stjenovit, a naučnici vjeruju da ovaj greben skriva neke nove oblike života. Da li su njihove sumnje opravdane, otkriće najnoviji roboti Puma i Jaguar koji će istražiti misteriozni greben smješten između Grenlanda i Siberije.

Naučnici iz Okeanografskog instituta Woods Hole (Cape Cod) planiraju 1. jula započeti 40-dnevnu ekspediciju u kojoj će koristiti robote za navigaciju, označavanje terena i detekciju bilokakvog oblika života u blizini serije izvora vrele vode.

Tim Shank, vodeći biolog ove međunarodne ekspedicije, izjavio je kako istraživači nemaju pojma kako bi mogao izgledati novi oblik života na grebenu. "Ponekad mislim da je ova ekspedicija poput prve posjete Australiji, znate da je tamo, ali ne znate šta sve živi tamo", izjavio je Shank.

Greben Gakkel se prostire na 1 770,3 km između Grenlanda i Siberije, gdje se sjevernoameričke i evroazijske tektonske ploče neprestano udaljavaju.

Dva robota koja su krucijalna za ovu ekspediciju, Puma i Jaguar, koštaju 450.000 dolara svaki, a njihov razvoj je dobrim dijelom finansirala NASA jer je njihova misija slična onome što bi naučnici voljeli učiniti u budućim istraživanjima ispod zaleđene površine jednog od Jupiterovih mjeseca.

"Roboti se mogu spustiti na dubini od 5.000 metara i raditi pet do šest metara ispod morskog dna, tj. fotografisati teren i uzimati uzorke", otkrio je Hanumant Singh, glavni inžinjer na ovom projektu.

Naučnici vjeruju da bi se na ovom prostoru mogli otkriti novi oblici života zbog mnoštva izvora vrele vode koji se kreiraju na rubovima tektonskih ploča gdje voda iz okeana dolazi u dodir sa vrelom magmom koja izbija iz unutrašnjosti Zemlje.