Nauka
0

Psi zijevaju za svojim vlasnicima

Klix.ba
Japanska studija potvrdila je mišljenje mnogih vlasnika pasa koji su tvrdili da njihovi psi zijevaju zajedno s njima.

Zarazno zijevanje nije samo ljudska odlika, a najnovije istraživanje pokazuje da čovjekov najbolji prijatelj može osjetiti umor svog vlasnika te pokazati empatiju i priključiti mu se u zijevanju.

Psi češće zijevaju ukoliko je u to uključen i njihov vlasnik, pokazala je studija istraživača sa Univerziteta u Tokyju i Kyotu.

"Naša studija ukazuje da je zarazno zijevanje kod pasa emocionalno povezano na način sličan ljudima", kaže vođa studije Teresa Romero, sa Univerziteta u Tokyju.

Njen tim mjerio je puls pasa dok su posmatrali njihovu reakciju na ljudsko zijevanje. To je istraživačima omogućilo da isključe mogućnost da je pseće zijevanje samo reakcija na stres.

Studija je obuhvatila više od 20 pasa i pratila njihove reakcije ka vlasnicima, ali i nepoznatim ljudima. Ljudi, uključeni u ekspreriment, pravili su i druge facijalne ekspresije da vide da li će psi osjetiti razliku.

"Pojava zaraznog zijevanja bila je znatno viša tokom stvarnog stanja zijevanja nego kod kontrolisanog kretanja usta. Psi su mnogo češće zijevali kada bi vidjeli poznate ljude kako zijevaju nego nepoznate", piše u studiji.

Slično ponašanje do sada je zabilježeno kod primata poput čimpanzi, a zarazno zijevanje lkod ljudi je povezano sa aktivnostima u dijelu mozga nadležnom za osjećanje empatije.