{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Prvorođena djeca su pametnija

S
22.6.2007. u 08:24
0
0
Prvorođena djeca su pametnija
0
Prvorođena djeca su pametnija
Sudeći prema rezultatima studije provedene u Norveškoj, a u kojoj je učestvovalo 250.000 volontera, odnosno braće i sestara, prvorođena djeca pokazala su bolje rezultate od svoje mlađe braće ili sestara prilikom rješavanja testova za mjerenje inteligencije.
Stručnjaci tvrde da je razlika u visini IQ-a uslovljena socijalnim, a ne biološkim faktorima. Naime, ukoliko se mlađe dijete odgaja kao starije jer je stariji brat ili sestra smrtno stradao/la, i to dijete pokazuju bolje rezultate na testovima za mjerenje inteligencije.

Ovo istraživanje moglo bi biti od velike pomoći za mlade roditelje i moglo bi im odrediti upute kako odgajati mlađe dijete.

Petter Kristensen sa Univerziteta u Oslu i njegove kolege vodili su ovo istraživanje, a starosna dob ispitanika kretala se od 18 do 19 godina. Rezultati su pokazali da je IQ starijih ispitanika u prosjeku veći za 2,3 poena od njihove mlađe braće i sestara.

Shodno tomu, šanse za postizanje izvanrednih rezultata na naučnom planu za prvorođenu djecu rastu za 13 %. Jedno od mogućih objašnjenja za ovakve rezultate, prema riječima stručnjaka, jeste da roditelji više pažnje posvećuju prvorođenom djetetu.

Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: