{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Prvorođena djeca su pametnija

S
22.6.2007. u 08:24
0
0
Prvorođena djeca su pametnija
0
Prvorođena djeca su pametnija
Sudeći prema rezultatima studije provedene u Norveškoj, a u kojoj je učestvovalo 250.000 volontera, odnosno braće i sestara, prvorođena djeca pokazala su bolje rezultate od svoje mlađe braće ili sestara prilikom rješavanja testova za mjerenje inteligencije.
Stručnjaci tvrde da je razlika u visini IQ-a uslovljena socijalnim, a ne biološkim faktorima. Naime, ukoliko se mlađe dijete odgaja kao starije jer je stariji brat ili sestra smrtno stradao/la, i to dijete pokazuju bolje rezultate na testovima za mjerenje inteligencije.

Ovo istraživanje moglo bi biti od velike pomoći za mlade roditelje i moglo bi im odrediti upute kako odgajati mlađe dijete.

Petter Kristensen sa Univerziteta u Oslu i njegove kolege vodili su ovo istraživanje, a starosna dob ispitanika kretala se od 18 do 19 godina. Rezultati su pokazali da je IQ starijih ispitanika u prosjeku veći za 2,3 poena od njihove mlađe braće i sestara.

Shodno tomu, šanse za postizanje izvanrednih rezultata na naučnom planu za prvorođenu djecu rastu za 13 %. Jedno od mogućih objašnjenja za ovakve rezultate, prema riječima stručnjaka, jeste da roditelji više pažnje posvećuju prvorođenom djetetu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li biste kupili novu Nokiju 3310?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: