{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Prvi vještački život moguć za nekoliko godina

S
20.8.2007. u 08:40
0
0
Prvi vještački život moguć za nekoliko godina
0
Prvi vještački život moguć za nekoliko godina
Naučnici diljem svijeta imaju pune ruke posla jer pokušavaju stvoriti vještački život, a čini se da su sve bliži svom cilju. Prema njihovim predviđanjima, između tri i deset godina njihov trud će se isplatiti, a svijet će upoznati šarolike mogućnosti koje će vještački život pružiti.
Naučnici su najavili da će prema njihovim prognozama, vještački život "zaživjeti" među ljudima u vrlo kratkom periodu, prenosi Associated Press.

Za sada je napravljen prototip sintetičkih ćelija koje su bazirane na pravoj DNK, a sudeći po njihovim napredovanjima, čini se da će vještački život uskoro biti moguć.

"To će biti velika stvar za sve, ovdje se misli na tehnologiju koja može promijeniti temelje, a i način razmišljanja svih ljudi. Zapravo nismo ni svjesni koliko će to promijeniti naš život i gdje će nas sve vještački život odvesti", izjavio je Mark Bedau, čelnik ProtoLife-a u Veneciji.

Vještački život bi nezamislivo pomogao ljudima. Prema prognozama naučnika, sintetičke ćelije mogle bi se koristiti kao "čistači" otrovnih kemikalija i drugog toksičnog otpada jer bi doslovno jele te materije.

Također bi se mogli koristiti i u medicini i to u borbi protiv bolesti i zaraza. Za sada, smatra se da je nesagledivo koliko mogućnosti bi pružio vještački život.

Na medijske navode o tome kako bi ovakav život mogao "preuzeti" vodstvo nad ljudskim, naučnici sa smiješkom odgovaraju da takav scenario postoji samo u filmovima.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li biste kupili novu Nokiju 3310?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: