Nauka
0

Prvi put snimljeno brazilsko pleme za koje svijet nije znao

Klix.ba
Brazilske vlasti objavile su dosad neviđene snimke pripadnika domorodačkog plemena iz amazonske prašume.

Ovo pleme je na rubu izumiranja i dosad je imalo vrlo malo kontakata s vanjskim svijetom, koji su uglavnom bili nasilne prirode.

Pleme je prvi put evidentirano 1999. godine. Od tada je stvoren rezervat u državi Mato Grosso, gdje pleme živi, ali su suočeni sa svakodnevnim prijetnjama drvosječa i poljoprivrednika, piše Huffington Post.

"Kad su toliko izolirani, moramo ih i zaštititi od kontakata, jer znamo da im kontakt sa drugima može naštetiti ili dovesti do njihovog istrebljenja", istakla je predsjednica brazilske vladine agencije Funai, Maria Augusta Assirati.

Objavljeni video na YouTubeu prikazuje pleme domorodaca Kawahiva. Snimak prikazuje nekoliko domorodaca koji goli šetaju Amazonskom prašumom s kopljima i strijelama. Jedna žena s djetetom je pobjegla kada je ugledala snimatelje s kamerama.

Video je snimila grupa istraživača 2011. godine, a u javnost je pušten tek u srijedu.

Jezik koji možete čuti na snimku je jezik Tupi-Kawahiva, koji je uobičajen za nekoliko plemena na ovom području, a lingvisti sa univerziteta Brasilia tvrde kako pripadnici plemena razgovaraju o lovu. Žena je u jednom trenutku poviknula "tapui", što bi u prijevodu značilo "neprijatelj".

Snimatelj je uspio pobjeći prije nego se muški pripadnik plemena vratio s lukom.

Ni danas nije poznato koliko članova ovog plemena postoji.