Nova otkrića o starim civilizacijama
0

FOTO / Prvi put snimljena unutrašnjost grobnice Maja

Sarajevo-x.com
(FOTO: INAH)
Arheolozi su po prvi put kamerom snimili unutrašnjost jedne grobnice Maja u Meksiku za koju se smatra da je stara 1500 godina.

Korištenjem male video-kamere istraživači su bili u mogućnosti da snime fotografie grobnice u Palenqueu u jugoistočnom Meksiku. Kamera je snimala oko pet metara u dubini grobnice i uhvatila crvenu boju na zidovima, kao i crne brojeve. Naučnici kažu da bi ovo otkriće moglo dati novi pogled na civilizaciju Maja.

Grobnica u Palenqueu je otkrivena još 1999. godine, ali arheolozi do sada nisu mogli dublje iskopavati zbog straha da bi se ona mogla urušiti. Arheolozi kažu kako su najvjerovatnije pripadnici Maja nakon smrti polagani direktno na kamenje na podu grobnice.

Palenque je inače bio grad-država Maja, ali nakon pada u osmom stoljeću "nestao" je u džungli. Lokacija je opsežno istraživana, posebno tokom zadnja dva stoljeća, ali mnogo toga je još ostalo neotkriveno. Meksički nacionalni institut za antropologiju i historiju (INAH) je izvjesto kako njihovi arheolozi znaju za grobnicu više od deset godina, ali da nisu bili u mogućnosti da je ispitaju.

Institut je u saopćenju naveo kako grobnica vjerovatno čuva ostatke vrlo važnih osoba iz ovog drevnog grada.

Kamera je u grobnici otkrila i naslikanih devet figura na krvavo crvenim zidovima, kao i materijal za koji se vjeruje da je pogrebni kostim.

"Za razliku od drugih grobnica u Palenqueu nisu pronađeni ni sarkofazi, što upućuje na to da su se tijela polagala izravno na pod", navodi se u saopćenu Nacionalnog instituta za antropologiju i historiju Meksika, prenose lokalni mediji.

Stručnjaci kažu da bi grobnica najvjerovatnije mogla pripadati prvom vladaru Palenquea K'uk Bahlamu I, dok druga teorija kaže da bi mogla pripadati i Ix Yohl Ik'nal, ženskoj vladarici. Arheologinja Marta Cuevas kaže kako bi grobnica u svakom slučaju trebala pripadati dijelu kraljevske nekropole.