|

Prvi malezijski astronaut uskoro u svemiru

Prvi malezijski astronaut uskoro u svemiru
0
S
Sarajevo-x.com
30.9.2006. u 12:30
0
komentara
0

dijeljenja
Prvi malezijski astronaut uskoro u svemiru
Prema obavještenju iz Ruske svemirske agencije prvi malezijski astronaut uskoro započinje sa obukom u Moskovskom Star Cityju, kako bi bio potpuno spreman provesti godinu dana na ruskoj svemirskoj letjelici Soyuz.
Sheikh Muszaphar Shukor, 34-godišnji doktor i honorarni maneken, te rezervni kandidat Faiz Khaleed, 26-godišnji vojni zubar, u utorak su napustili Maleziju.

Malezijski premijer Abdullah Ahmad Badawi poručio je uzbuđenoj dvojci da daju sve od sebe i proslave svoju zemlju.

Ideja je nastala 2003. godine kada je Rusija pristala poslati Malezijca na svemirsku stanicu kao jedan od uslova kupovine osamnaest Sukhoi 30-MKM borbenih aviona u vrijednosti od milijardu dolara.

"Zvanični ugovor o slanju prvog Malezijca u svemir potpisan je tek u maju prošle godine, a u petak je potpisan detaljan ugovor o misiji, kao posljednja formalnost kojom je odobreno Muszapharu da započne sa pripremama za svoje historijsko putovanje." -izjavio je glasnogovornik svemirske agencije Roskosmos.

Muszaphar i Faiz izabrani su početkom septembra među hiljadama prijavljenih kandidata, a jedan od važnijih uslova ugovora jeste zabrana ženidbe do završetka misije 2008. godine.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.