Nauka
0

Prvi ljudski ritual prije 70.000 godina

Sarajevo-x.com
Tsodilo Hills
Tsodilo Hills
Iznenađujuće otkriće 70.000 godina starih artefakata i glave pitona izrezbarene u kamenu predstavljaju prvi poznati ljudski ritual. Naučnici su do sada smatrali da je ljudska inteligencija razvila kapacitet za obavljanje grupnih rituala prije negdje oko 40.000 godina.

Unutar pećine u udaljenim brdima pustinje Kalahari, u Bocvani, arheolozi su pronašli kamenu zmiju koja je izrezbarena prije 70.000 godina. 'Zmija' je dugačka oko šest metara.

Naučnici univerziteta u Oslu došli su i do još jednog značajnog pronalaska u blizini ove kamene figure. Kopanjem oko pećine otkrili su kamene vrhove kopalja, koji su morali biti doneseni iz područja udaljenih stotinama kilometara. Koplja su spaljivana u nečemu što se može opisati samo kao neki vid rituala, zaključuju naučnici.

[SLIKA]2[/SLIKA]

Otkriće je napravljeno u udaljenom dijelu Bocvane koje se naziva Tsodilo Hills, koje je jedino brdsko područje u široj okolini. Modernim stanovnicima tih krajeva – plemenu San – ovo područje je poznato kao ''planina bogova'' ili ''stijena koja šapuće''. Njihova legenda kaže da je ljudska vrsta postala od pitona.

Naučnici su pronašli i tajnu prostoriju iza figure pitona. Analiza je pokazala da je ova prostorija godinama korištena. ''Šaman, koji je još uvijek važna ličnost u San kulturi, se skrivao u ovoj prostoriji'', objašnjava Sheila Coulson, vođa tima naučnika. '' Odavde je imao dobar pogled na cijelu pećinu, a bio je skriven od pogleda. Kada bi govorio, to bi izgledalo kao da glas dolazi od samog pitona. Tako je šaman bio u stanju da kontroliše sve.'' Šaman se također mogao izvući neopaženo iz prostorije putem malog kanala koji je prokopan do izlaza na drugoj stranu brda.

Crteži u pećini također potvrđuju dijelove modernog vjerovanja plemena San.

Pećinski crteži uobičajeni su u pećinama Tsodilo brda, ali u pećini sa pitonom postoje samo dva crteža, slona i žirafe, koji se nalaze na mjestu na kojem voda u pećini pada preko zida. Jedna od priča plemena San je da je piton pao u vodu iz koje nije mogao izaći, te da ga je spasila žirafa. Slon, sa dugačkom surlom, je u San mitologiji često metafora za pitona.

''U pećini smo pronašli tri najvažnije životinje Sana: pitona, slona i žirafu'', rekla je Coulson. ''To je neobično. To znači da je ovo bilo veoma posebno mjesto. Tu se nisu slučajno spaljivala koplja. Ovo je moralo predstavljati neki vid rituala.''