{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Prvi ljudski ritual prije 70.000 godina

S
1.12.2006. u 13:34
0
0
Prvi ljudski ritual prije 70.000 godina
0
Prvi ljudski ritual prije 70.000 godina
Tsodilo Hills
Iznenađujuće otkriće 70.000 godina starih artefakata i glave pitona izrezbarene u kamenu predstavljaju prvi poznati ljudski ritual. Naučnici su do sada smatrali da je ljudska inteligencija razvila kapacitet za obavljanje grupnih rituala prije negdje oko 40.000 godina.
Unutar pećine u udaljenim brdima pustinje Kalahari, u Bocvani, arheolozi su pronašli kamenu zmiju koja je izrezbarena prije 70.000 godina. 'Zmija' je dugačka oko šest metara.

Naučnici univerziteta u Oslu došli su i do još jednog značajnog pronalaska u blizini ove kamene figure. Kopanjem oko pećine otkrili su kamene vrhove kopalja, koji su morali biti doneseni iz područja udaljenih stotinama kilometara. Koplja su spaljivana u nečemu što se može opisati samo kao neki vid rituala, zaključuju naučnici.

[SLIKA]2[/SLIKA]

Otkriće je napravljeno u udaljenom dijelu Bocvane koje se naziva Tsodilo Hills, koje je jedino brdsko područje u široj okolini. Modernim stanovnicima tih krajeva – plemenu San – ovo područje je poznato kao ''planina bogova'' ili ''stijena koja šapuće''. Njihova legenda kaže da je ljudska vrsta postala od pitona.

Naučnici su pronašli i tajnu prostoriju iza figure pitona. Analiza je pokazala da je ova prostorija godinama korištena. ''Šaman, koji je još uvijek važna ličnost u San kulturi, se skrivao u ovoj prostoriji'', objašnjava Sheila Coulson, vođa tima naučnika. '' Odavde je imao dobar pogled na cijelu pećinu, a bio je skriven od pogleda. Kada bi govorio, to bi izgledalo kao da glas dolazi od samog pitona. Tako je šaman bio u stanju da kontroliše sve.'' Šaman se također mogao izvući neopaženo iz prostorije putem malog kanala koji je prokopan do izlaza na drugoj stranu brda.

Crteži u pećini također potvrđuju dijelove modernog vjerovanja plemena San.

Pećinski crteži uobičajeni su u pećinama Tsodilo brda, ali u pećini sa pitonom postoje samo dva crteža, slona i žirafe, koji se nalaze na mjestu na kojem voda u pećini pada preko zida. Jedna od priča plemena San je da je piton pao u vodu iz koje nije mogao izaći, te da ga je spasila žirafa. Slon, sa dugačkom surlom, je u San mitologiji često metafora za pitona.

''U pećini smo pronašli tri najvažnije životinje Sana: pitona, slona i žirafu'', rekla je Coulson. ''To je neobično. To znači da je ovo bilo veoma posebno mjesto. Tu se nisu slučajno spaljivala koplja. Ovo je moralo predstavljati neki vid rituala.''

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: