Objavljen elaborat
108

Prvi korak ka pogledu u zvijezde: Šta piše u novom planu za obnovu opservatorija na Trebeviću

V. K.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Gradsko vijeće Grada Sarajeva na sjednici koja se održala u srijedu usvojilo je informacije o elaboratu obnove astronomske opservatorije na Trebeviću što predstavlja korak dalje u aktivnostima koje se odnose na obnovu ovog značajnog objekta.
Niz aktivnosti koje se tiču priče o obnovi opservatorije na Trebeviću pokrenute su 2022. godine, a osim Grada Sarajeva u cjelokupne aktivnosti uključen je i tim naučnika i entuzijasta koji su možda i najveći zagovornici rekonstrukcije ovog objekta.

Nakon niza vijesti o obnovi opservatorija tokom 2022. godine, Gradsko vijeće je na posljednjoj sjednici izašlo sa nešto više detalja o tome u kojem smjeru bi obnova trebala ići i u kakvom se stanju opservatorij trenutno nalazi.

"Elaboratom je dokazana velika društvena opravdanost cijelog projekta sa stanovišta razvoja nauke, obrazovanje te i turizma kako za Grad tako i za regiju, cijelu BiH. Projekat ove vrste prije svega predstavlja uzdizanje BiH na naučnoj ljestvici u Evropi i nudi proširene mogućnosti saradnje na projektima koje u oblasti naučno-istraživačkog rada finansira EU", navodi se u dokumentu.

U kakvom stanju se trenutno nalazi objekat?

U izradi elaborata, posebna pažnja je posvećena aktuelnom stanju opservatorije, tačnije Zvjezdarnice i Tvrđave Bistrik koje čine ovaj jedinstveni kompleks.

Što se tiče Zvjezdarnice, elaborat je pokazao nekoliko nedostataka u samom objektu.

"Stubovi Zvjezdarnice mjestimično su jako oštećeni i ono što je posebno opasno su oštećenja u prizemlju na vanjskom dijelu stubova. Generalna ocjena je da je ugradnja betona bila loša, vjerovatno uslijed otežanih uslova gradnje vezanih za lokaciju samog objekta. Na osnovu svega navedenog može se konstatovati da su grede oštećene do nivoa da na nekim dijelovima uopće nemaju svoju funkciju", pojašnjava se.

Zvjezdarnica na Trebeviću (Foto: I. L./Klix.ba)
Zvjezdarnica na Trebeviću (Foto: I. L./Klix.ba)

S obzirom na stanje, navedeno je kako postoji opasnost od kolapsa.

"Finalno je mišljenje da sa aspekta sigurnosti u trenutnom stanju postoji opasnost od kolapsa, naročito u slučaju jačeg seizmičkog opterećenja objekta", ističe se u dokumentu.

Što s tiče Tvrđave Bistrik, na njoj je također uočen niz oštećenja.

"Oštećenja nosivih zidova mogu se klasifikovati kao oštećenja kategorije 2 i 3. Ona su prisutna na manje od 10 posto ukupne površine tako da oštećenja ne predstavljaju ograničenje za rekonstrukciju objekta. Međuspratne konstrukcije su rađene kao spregnute. Na pojedinima dijelovima međuspratna konstrukcija potpuno je uništena i bit će potrebna potpuna obnova iste", stoji u analizi koju je objavilo Gradsko vijeće Grada Sarajeva.

Također, osvrnuli su se na oštećenja međuspratnih konstrukcija.

"Oštećenja 3. kategorije zahvataju 65 posto površine, dok oštećenja 4. i 5. Kategorije međuspratne konstrukcije rasprostiru na 35 posto površine. Oštećenja krovne konstrukcije se mogu klasifikovati kao oštećenja kategorije 2 i 3 te zahvataju 90 posto površine. Treba istaći da su dio krova bile i dvije kupole koje su potpuno devastirane I pripadaju 5. kategoriji oštećenja", piše u elaboratu.

Prijedlozi za rekonstrukciju

Nakon analize aktuelnog stanja opservatorije, u elaboratu su ponuđena tri rješenja njene obnove kao i okvirna cijena.

"Varijanta 1 obuhvata obnovu oba objekta (Tvrđava Bistrik i Zvjezdarnica) u izvornom stanju i istim gabaratima kao što su bili prije rata, koji će se koristiti samo za potrebe astronomije bez drugih sadržaja. Oba objekta bi se koristila isključivo u naučno-istraživačke svrhe. Rekonstrukcija u ovom slučaju bi koštala 1.533.246 KM", objašnjava se.

Druga varijanta, podrazumijeva rušenje objekta Zvjezdarnice.

“Varijanta 2 dodatno na varijantu 1 podrazumijeva rušenje objekta Zvjezdarnice zbog težine oštećenja, te izgradnju novog objekta u istim gabaritima. U objektu Tvrđave Bistrik uveli bi se dodatni sadržaji kafeterije I suvenirnice u prizemlju te dvije multifunkcionalne dvorane u prizemlju i na prvom spratu, koje bi se koristile isključivo u edukativne svrhe naučno-istraživačkog karaktera, ali i kao mali planetarij. Ova varijanta obnove koštala bi 1.953.380 KM", navodi se u dijelu elaborata.

Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba

Treća varijanta koja je ocijenjena i najboljom, uključuje i izgradnju dodatnih sadržaja.

"Varijanta 3 podrazumijeva dodatno na varijantu 2 izgradnju novog objekta Zvjezdarnice uvećanih gabarita do maksimalno 20 posto u odnosu na izvorno stanje, koji bi se koristio isključivo za potrebe naučno-istraživačkog rada te dodatna etaža pod zemljom za potrebe servisnih prostorija. Okvirna cijena ove varijante iznosi 2. 116.103 KM", zaključuje se.

Za šta bi služio objekat?

Pored naučno-istraživačkog rada u elaboratu je razrađena i analiza dodatne koristi od opservatorije na Trebeviću.

Glavne naučno istraživačke aktivnosti koje bi se sprovodile su:

  • Spektroskopija

  • Interferometrija

  • Fotometrija

  • Astrofotografija

  • Astrometrija

Što se tiče ostalih aktivnosti bilo bi zastupljeno:

  • Posmatranje meteora

  • Posmatranje Sunca

  • Astrognozija

  • Otkrivanje i praćenje kometa i asteroida

  • Javna posmatranja

"Astro centar Trebević posjedovao bi tri kupole u kojima bi se nalazili profesionalni teleskopi. Druga kupola Tvrđave Bistrik bi poslužila za lokaciju psoebnih teleskopa namijenjenih posmatranju sunca, kometa, meteora ili jednog astrografa", objasnili su.

Planetarij bi se koristio isključivo u informativno-edukativne svrhe, sa manjom dvoranom i kupolom kapaciteta do 20 posjetilaca. Planetarij bi bio opremljen posebnim digitalnim projektorom te bi se organizovale redovne predstave.

Također u analizi se navodi i procjena mogućnosti nabavke potrebne opreme za jedan ovakav objekat.

Oprema potrebna za opservatorij (Foto: Gradsko vijeće Grada Sarajeva)
Oprema potrebna za opservatorij (Foto: Gradsko vijeće Grada Sarajeva)

Između ostalog, ona bi uključivala glavni teleskop, dvije automatizovane kupole za Tvrđavu Bistrik, profesionalni astrograf, pomoćni robotski teleskop, profesionalne CCD kamere, kao i manje teleskope te propratnu opremu.

Na osnovu trenutne situacije na tržištu, prikazane su i cijene opreme proizvođača iz Austrije, Njemačke te Francuske.

Oprema potrebna za opservatorij (Foto: Gradsko vijeće Grada Sarajeva)
Oprema potrebna za opservatorij (Foto: Gradsko vijeće Grada Sarajeva)

Na kraju, objašnjeno je kakav utjecaj obnova opservatorija na Trebeviću može imati na razvoj nauke.

"Obnova opservatorije utjecala bi na obnovu astronomije kao nauke u BiH te omogućila svim naučnicima, studentima i građanima da postanu dio istraživanja svemira koje omogućava ova tehnologija, učestvovanje na svjetski značajnim projektima, edukovanje i generalno poboljšanje kvaliteta života"

Obnova objekta doprinijela bi i razvoju obrazovanja.

"Obnovom opservatorija otvorila bi se potpuno nova katedra za astronomiju i astrofiziku. Edukacije stanovništva, posebno đaka osnovnih i srednjih škola sprovodile bi se u toku školske godine", objašnjava se.

Ukoliko bi se sve aktivnosti uradile na vrijeme, Trebevićka opservatorija bi prema ovom elaboratu svoja vrata mogla otvoriti u septembru 2024. godine. Cijeli elaborat sa brojnim detaljima dostupan je na stranici Gradskog vijeća Grada Sarajeva.