Nauka
0

Prvi dokazi da na Marsu ima uvjeta za život

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Uzorak tla analiziran u automatskoj laboratoriji Feniks pokazuje da postoje uslovi za život na Marsu, saopćili su naučnici američke svemirske agencije NASA.

Po svemu sudeći, naučnici NASE pronašli su najzad ono što su očekivali kada su istraživačku sondu Feniks poslali na crvenu planetu, javio je Glas Amerike, prenosi Tanjug.

Kada je uzorak tla, prikupljen prije dvije sedmice robotizovanom "kašikom," zagrijan na više od 530 stepeni celzijusa u minijaturnoj laboratoriji Feniksa, oslobođena je vodena para.

  • Ovo je prva vlažna hemijska analiza uzorka tla sa Marsa i bilo koje druge planete pored Zemlje. Zapanjeni smo dobijenim rezultatima, rekao je istraživač sa Univerziteta države Arizone i glavni hemičar u projektu Feniks Sem Kovanis.

Na iznenađenje naučnika, pokazalo se da kiselost tla na "crvenoj planeti" nije tako visoka da u njemu ne bi mogao da opstane život.

Po Kovanisu, izgleda da tlo Marsa čak sadrži dovoljno minerala za rast biljaka sa zemlje.

  • Izgleda da smo otkrili hranljive sastojke koji bi mogli da podržavaju život, u prošlosti, sadašnjosti ili budućnosti. Isti sastav ima alkalno zemljište u vašoj bašti, i u njemu biste mogli sasvim dobro da sadite špargle, ali ne i jagode. To je još jedan dokaz da je to zemljište nastalo u nekoj akciji povezanoj sa tekućom vodom, u nekom trenutku istorije Marsa, naveo je ovaj stručnjak.

Za sada, kažu naučnici, moguće je samo hemijski analizrati tlo, ali ne i to da li je na Marsu bilo ili ima živih bića.