Njemačka
0

Prvi čovjek izliječen od HIV-a?

Sarajevo-x.com
Njemački naučnici su u svom izvještaju naveli da su uspjeli izliječiti čovjeka koji je bio zaražen HIV-om. Prema riječima eksperata, ovaj uspjeh bi mogao značiti veliki napredak u nauci, ali ne i u tretmanu bolesti.

U istraživanju objavljenom prošle sedmice u časopisu "Blood" je objavljeno da su naučnici sa Medicinskog univerziteta Berlin liječili pacijenta zaraženog HIV-om, koji je također bolovao i od akutne mijeloidne leukemije, raka imunološkog sistema. Oni su potpuno uništili njegov imunitet velikim dozama hemoterapije i radijacije, nakon čega su mu transplantirali matične ćelije.

Hemoterapijom uništen imunitet

Nakon transplantacije koja se dogodila u februaru 2007. godine, pacijent je prestao uzimati lijekove protiv HIV-a. Trinaest mjeseci kasnije, nakon povratka leukemije, prošao je drugi tretman, kao i transplantaciju matičnih ćelija istog donora, javlja CNN.

Matične ćelije donora su sadržavale rijetku nasljednu genetsku mutaciju koja ih je učinila prirodno otpornim na HIV. Nakon tri i po godine bez lijekova protiv HIV-a, pacijent nije pokazao znakove da boluje od leukemije, a nije bio zaražen ni HIV-om. Njegov imunološki sistem je ponovo uspostavljen i on je potpuno zdrav, potvrdili su naučnici, te zaključili da je lijek za HIV uspješno djelovao kod ovog pacijenta.

Mala primjena otkrića u praksi

Međutim, naučnici koji se bave istraživanjem AIDS-a su rekli da će ovo otkriće imati malu primjenu u praksi.

"Lijek je vjerovatno otkriven, ali je cijena toga previsoka. Da bi primio matične ćelije donora, imunitet pacijenta je morao biti potpuno uništen, te mu je nakon toga transplantirana koštana srž. Najveći broj pacijenata sa HIV-om nemaju drugih zdravstvenih problema, pogotovo ne leukemiju. Tretman u kojem se uništava imunološki sistem je veoma opasan. Čak i ukoliko pacijent preživi transplantaciju, postoje komplikacije s kojima je život veoma otežan, jer u mnogim slučajevima transplantirane matične ćelije napadaju tijelo, a veliki broj transplantacija završi i smrću", rekao je direktor Univerziteta Alabama u Centru za AIDS u Birminghamu, dr. Michael Saag.

Prema njegovim riječima, istraživanje je dokaz da je koncept shvatanja HIV-a ispravan, ne samo u teoriji nego i u praksi. Ukoliko se eliminiraju sve ćelije u tijelu koje proizvode HIV i zamijene neinficiranim ćelijama, onda govorimo o efikasnom lijeku.

Skup tretman

Međutim, pacijenti zaraženi HIV-om danas nisu osuđeni na propast, kao što je to bio slučaj do polovine devedesetih. Tada su se pojavili efikasniji lijekovi, koji npr. pacijentima koji su zaraženi kao 25-godišnjaci omogućavaju da dožive čak osamdeset do devedeset godina života.

No, novi tretman je jako skup i koštao bi stotine hiljada eura za svakog pacijenta.

"Tretman se neće primjenjivati ukoliko pacijenti ne boluju od leukemije ili limfoma, te ukoliko im nije potrebna transplantacija koštane srži", dodao je Saag.

Dr. Anthony Fauci sa Nacionalnog instituta za alergije i infektivne bolesti je novi tretman nazvao nepraktičnim, jer je, kako kaže, vrlo teško pronaći odgovarajućeg donora za ovakvu transplantaciju. Genetska mutacija je veoma rijetka i moguće je pronaći kod jedan posto bijelaca, dok je za crnu rasu ovaj postotak ravan nuli.

Međutim, HIV nije tako rijetka pojava u svijetu. Ovim virusom, koji je uzročnik AIDS-a, zaraženo je oko 33,4 miliona ljudi širom svijeta.