Nauka
0

Prve fotografije s Titana

NINA
Prve fotografije Saturnova mjeseca Titana iz blizine, na kojima se vidi svijetlonarančasta površina prekrivena izmaglicom plina metana i nešto što bi moglo biti more metana s otocima i obalom u izmaglici, prikazane su danas u sjedištu Evropske svemirske agencije (ESA) u Darmstadtu u Njemačkoj.

Naučnici ESA-e radili su cijelu noć da bi izoštrili slike, preuzete jučer sa sonde Huygens na njenom putu kroz atmosferu Titana, prije nego se spustila na njegovu površinu aktiviranjem padobrana, javila je agencija AP.

John Zarnecki, zadužen za instrumente sonde, naveo je da su oni na površini Titana sjajno funkcionisali. "Ne možemo naći ni najmanji nedostatak u podacima. Veza i kvaliteta podataka su savršeni", dodao je Zarnecki.

Jedna snimka s visine od 16 kilometara prikazuje tamne linije koje ukazuju na korito rijeke s udubljenjima nastalim od tekućine koja se slijeva u tamni predio za koji se misli da bi moglo biti more tekućeg metana, sa svijetlim zonama na tamnoj pozadini, što bi moglo predstavljati otoke.

Sonda Huygens spustila se jučer sigurno, poslije sedam godina putovanja, na površinu Saturnova mjeseca.

Satelit Titan je jedinstven u Sunčevom sistemu po tome što je jedini mjesec s atmosferom. On je veći od planeta Sunčevog sistema Merkura i Plutona, a po mnogo čemu podsjeća na Zemlju prije nego što je na njoj začet život.

Naučnici se nadaju da će podaci koje je Huygens prikupio pomoći znanstvenicima da odgonetnu nastanak života.

Atmosferu Saturnova najvećeg prirodnog satelita čine većinom plinovi etan i metan u tekućem stanju, jer je temperatura oko 180 stepeni Celzijusa ispod nule, što naučnike navodi na mišljenje da tamo najvjerojatnije nema nikakvih oblika života.