Ljekari najavljuju
0

Prva potpuna transplantacija lica u 2009.

Sarajevo-x.com
Kineski pacijent prije i poslije zahvata
Kineski pacijent prije i poslije zahvata
Britanski naučnici i ljekari najavili su prvu kompletnu transplantaciju lica u slijedećoj godini, pišu tamošnji mediji, a na komplikovanu operaciju su se odlučili nakon što je ove godine ljekarima uspjelo da izvedu čak četiri djelimične transplantacije.

Profesor Peter Butler, jedan od naučnika, izjavio je da će britanski ljekari ovaj korak izvesti nakon uspješno izvedene transplantacije lica u SAD-u.

Naime, hirurginja Maria Siemionowa je klinici Cleveland u Milwaukeeu izvela transplantaciju prilikom koje je pacijentici transplantirala skoro 80 % kože lica sa lica također ženskog donora.

Britanski tim ljekara sad priprema prvu potpunu tj. stopostotnu transplantaciju kože lica koja bi trebala biti zakazana krajem slijedeće godine.

Dosad su izvedene još tri uspješne operacije transplantacije lica, na ženi iz Francuske koju je napao pas, Kinezu kojeg je napao medvjed i čovjeku s rijetkom genetskom deformacijom lica, dodaju liječnici.

Neki ljekari se ne slažu s ovim komplikovanim operacijama jer smatraju da više pažnje posvećuje izgledu nego spašavanju života, jer još nema podataka o oporavku pacijentice iz Clevelanda koji po njihovom mišljenju traje predugo.