Ideja startupa Space Vast
19

Prva komercijalna svemirska stanica će biti lansirana 2025. godine

D. B.
Kalifornijska kompanija Vast Space planira lansirati prvu komercijalnu svemirsku stanicu za nešto više od dvije godine.

Svijet je ušao u novu eru svemirskih istraživanja, od helikoptera koji leti na Marsu pa do promjene putanje asteroida. Budućnost svemira je dinamična, a tehnološka dostignuća omogućavaju realizaciju ideja inspirisanih naučnom fantastikom. Sljedeća generacija svemirskih stanica jedno je od područja koje interesuju svemirske startupe, posebno zbog činjenice da će Međunarodna svemirska stanica (ISS) biti "penzionisana" krajem ovog desetljeća.

Startup Vast Space iz Kalifornije sada želi izgraditi komercijalnu svemirsku stanicu u niskoj orbiti Zemlje, a lansiranje je planirano za august 2025. godine. Ukoliko misija bude uspješna, Haven-1 će postati prva komercijalna stanica u orbiti u historiji.

Kompanija je za svoja lansiranja odabrala raketu Falcon 9 kompanije SpaceX.

Stanica Haven-1 je mala stanica koja će se priključiti većem modelu, a koji je trenutno u izgradnji. Nakon Haven-1 misije, kompanija planira lansirati Vast-1 misiju u kojoj će četveročlana posada otputovati na novoizgrađenu stanicu i u njoj boraviti 30 dana. Vast-1 astronauti će putovati u kapsuli SpaceX Dragon, a kompanija se nada da će prodati četiri sjedišta u misiji Vast-1.

Ako sve bude išlo prema planu, kompanija se nada da će obaviti prvi eksperiment s umjetnom gravitacijom. Konačni cilj je izgraditi "100 metara dugu višemodulnu stanicu s umjetnom gravitacijom" u Zemljinoj orbiti, što bi moglo biti korisno za zdravlje astronauta, ali i za svemirski turizam. Ova ideja je često dio naučno-fantastičnih serija kao što je "Star Trek". Cilj stanice je i simuliranje gravitacije Mjeseca.

Vast Space je prvenstveno fokusiran na tehnologije boravka u svemiru, a njena ideja je velika kupola s pogledom na svemir i Wi-Fi konekcijom, kao i sa specijalnom prostorijom za vježbanje i odmor na Haven-1 stanici. Ova stanica bi nudila prilike za nauku, istraživanje i proizvodnju u svemiru, komunikaciju 24/7 te unaprijed utovaren teret težak 150 kg.

SpaceX je pristao obučiti astronaute za pomenute misije te osigurati svemirska odijela i druge potrepštine. Ipak, lansiranje bi moglo biti odgođeno jer orbitalno stanište mora zadovoljiti sigurnosne zahtjeve, a to je izazovan zadatak i dug proces.

Vast Space je osnovan 2021. godine, ali je znatno ispred drugih startupa kada je riječ o komercijalnim svemirskim stanicama uključujući stanicu Orbital Reef, koju će kompanija Blue Origin biznismena Jeffa Bezosa lansirati u drugoj polovini ovog desetljeća.

Američka svemirska agencija NASA je izdvojila 415 miliona dolara za tri privatna tima predvođena Blue Originom, Nanoracksom i Northrop Grummanom, kako bi izgradili najmanje jednu funkcionalnu svemirsku stanicu u niskoj orbiti Zemlje do 2030. godine.