Važan projekt
13

Prva britanska svemirska luka će biti napravljena u Škotskoj

Klix.ba
Udaljeni veći dio zemljišta na sjevernoj obali škotske postat će prva britanska svemirska luka.

Poluotok A'Mhoine u Sutherlandu u Škotskoj je odabran kao najbolje mjesto za prvu britansku svemirsku luku iz koje će se lansirati rakete koje će u orbitu ponijeti satelite. Britanska svemirska agencija je izdvojila 2,5 miliona funti za agenciju Highlands and Islands Enterprise (HIE) koja će ih iskoristiti za razvoj postrojenja u Škotskoj.

HIE će sarađivati s američkom kompanijom Lockhead Martin u izgradnji svemirske luke, a cilj je početi lansiranje nakon 2020. godine. Kompanija Lockeed Martin ne krije želju da svoju raketu Electron donese u Škotsku, a sada se lansira iz Novog Zelanda.

Britanska verzija rakete bi se djelimično proizvodila u Ampthillu u Bedfordshireu, gdje se nalazi britansko sjedište kompanije Lockheed Martin.

Britanska vlada razmišlja o svemirskoj luci već deset godina te je unaprijedila svoje zakone kako bi se omogućila gradnja. Britanska vlada će za projekt svemirske luke izdvojiti 50 miliona funti.

Plan je da se iz buduće svemirske luke lansiraju različiti sateliti, od onih za praćenje vremena, preko komunikacijskih pa do satelita koji će fotografisati aktivnosti na Zemlji.