Nakon skoro tri stoljeća
0

Pronađeni prsti i zub Galilea Galileja

Sarajevo-x.com
Dva prsta i zub za koje se vjeruje da pripadaju slavnom naučniku Galileu Galileju pronađeni su nakon skoro tri stoljeća, izvijestili su strani mediji.

Prema riječima Paola Galluzzija, direktora Muzeja historije i nauke u Firenci, tri prsta, kralježak i zub uzeti su s Galileovog tijela još 1737. godine, odnosno prije nego što je naučnikovo tijelo preneseno u monumentalnu grobnicu u Bazilici 'Santa Croce' u Firenci.

Jedan od prstiju je odmah pronađen i sada je dio muzejske zbirke, dok se kralježak čuva na Univerzitetu u Padovi, gdje je Galileo dugo godina radio kao profesor.

„Zub i ostala dva prsta s naučnikove desne ruke najprije su bila kod jednog od Galileovih obožavatelja, italijanskog markiza, a kasnije su čuvani u kutijici koja je u porodici markiza prenošena s koljeno na koljeno“, kazao je Galluzzi nastavljajući:

„Vremenom se zaboravljalo šta se nalazi u kutiji, tako da naredne generacije markizove porodice uopšte nisu znale kakvo bogatstvo kutijica skriva, te su se odlučili prodati je“, rekao je Galluzi ističući da su svi tragovi o Galileovim ostacima izgubljeni 1905. godine, te se vjerovalo da više nikada neće biti pronađeni.

No, na nedavnoj aukciji jedan kolekcionar je kupio kutijicu koja je skrivala dijelove tijela jednog od najznačajnijih svjetskih naučnika.

Kada je otkrio šta kutijica skriva, neimenovani kolekcionar odmah je pozvao direktora muzeja u Firenci, Galluzzija, kako bi oni potvrdili da je li zaista riječ o Galileovim prstima i zubu.

Naime, utvrđeno je da se radi o prstima slavnog astronoma, zagovarača heliocentričnog sistema, te će pronađeni dijelovi tijela biti izloženi u Muzeju u Firenci narednog proljeća.

Galileja je inkvizicija osudila na doživotni kućni pritvor, a nakon dugotrajnog suđenja, te prijetnji lomačom, on 1633. godine i javno iščitava poricanje svojih učenja.

Početkom devedesetih godina prošlog stoljeća, papa John Paul II se javno izvinio za sve što je učinjeno slavnom naučniku, te istakao kako je Crkva načinila veliku pogrešku.