Sahara
0

Pronađeni ostaci vojske koju je progutala pustinja?

Sarajevo-x.com
Legenda o perzijskoj vojsci koja je nestala u pustinji Sahara živa je i nakon dva i po milenijuma, uprkos evidentnom nedostatku dokaza. Ipak, moguće je da su posmrtni ostaci ovih trupa konačno pronađeni, tvrde talijanski eksperti.

Blizanci Angelo i Alfredo Castiglioni na zapadu Egipta otkrili su na stotine ljudskih kostiju, oružja i nakita za koji vjeruju da bi mogao pripadati mnogobrojnoj armiji poput perzijske, piše Daily Mail.

"Ovo što smo pronašli prvi je arheološki dokaz priče koju je ispričao grčki historičar Herodot", kaže Dario Del Bufalo sa Univerziteta Lecce u Italiji.

Herodot je pisao kako je perzijski kralj Kambiz II sa svojom vojskom nestao u pješčanoj oluji 525. godine prije nove ere. Niko ga nikada poslije toga nije vidio.

"Vjetar je zapuhao sa juga, snažan i smrtonosan, noseći sobom pijesak koji je u potpunosti zatrpao vojsku", pisao je Grk.

Vojska je bila krenula na put prema oazi Siwa u Libijskoj pustinji u Egiptu, kako bi uništila hram Amuna.

Braća Talijani prije 20 godina otkrili su još nešto posebno - egipatski "grad zlata". Ovaj put privukao ih je nevjerovatan izgled stijena, kosti i zemljanih posuda. Stijena visoka oko 35 metara bila je jedina građevina na vidiku.

"Veličinom i oblikom izgledala je kao savršeno sklonište od pješčane oluje", rekao je jedan od braće Castiglioni za Discovery News.