|

Pronađeni fosil obara teoriju o ljudskom nastanku

Pronađeni fosil obara teoriju o ljudskom nastanku
0
S
Sarajevo-x.com
9.8.2007. u 08:42
0
komentara
0

dijeljenja
Pronađeni fosil obara teoriju o ljudskom nastanku Foto: Reuters;
Pronađena lobanja s gornjom vilicom naučnicima je zadala novi zadatak za riješiti. Ona naime pokazuje mogućnost da je ljudska rasa drugačije evoluirala nego što se mislilo. Po teoriji Homo Habilis je evoluirao u Homo Erectus pa smo onda nastali mi - Homo Sapiensi. Lubanja pak pokazuje da su Erectus i Habilis živjeli u isto vrijeme.
Teorija o ljudskom nastanku, tačnije o nastanku modernih ljudi - Homo Sapiensa, mogla bi biti u potpunosti poništena. Lubanja koju su naučnici ispitali pokazuje da postojeće teorije o tome koji se Homo razvio u kojeg i kako - više ne važe, prenosi Reuters.

Lubanja pronađena u istočnoj Africi pokazuje da su Homo Erectus i Homo Habilis živjeli u isto vrijeme, zajedno, i to oko pola miliona godina. Teorija svima poznata govori da se od Homo Habilisa razvio Homo Erectus i to vrlo sporo.

"Pronađena lobanja baca potpuno drugačije svjetlo na dosadašnje teorije jer pokazuje da su Habilis i Erectus živjeli zajedno, u isto vrijeme", rekla je Susan Anton, profesorica antropologije na Univerzitetu u New Yorku.

Istraživanje na lobanji je radilo devet naučnika koji su donijeli zaključak da su dvije vrste zapravo u sestrinskim odnosima, a ne da se jedna razvila iz druge. Obje vrste su živjela jedna uz drugu, a zanimljivo je da su jeli drugačiju hranu i ponašali se različito. Naučnici smatraju da je nemoguće da ove dvije vrste nisu dolazile u kontakt jer su ostaci pronađeni vrlo blizu.

Ipak, još uvijek se vjeruje da su današnji ljudi, tj. Homo Sapiens, nastali od prethodnika Homo Erectusa.

Nova teorija bi mogla dokazati da su dvije vrste Homo Erectus i Homo Habilis imali zapravo zajedničkog pretka koji je živio u Africi prije 2 do 3 miliona godina.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.