{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Pronađene tri zemljolike planete

S
17.6.2008. u 09:10
0
1
Pronađene tri zemljolike planete
0
Pronađene tri zemljolike planete
Naučnici su izjavili da su otkrili grupu od tri “super-Zemlje” koje orbitiraju oko obližnje zvijezde i dva solarna sistema sa malim planetama.
Izjavili su da njihovi pronalasci, predstavljeni na konferenciji u Francuskoj, govore o tome da zemljolike planete u mnogo čemu mogu biti međusobno slične.

“Da li je svaka pojedinačna zvijezda utočište planeti, i ako jeste, koliko ih ima?”, jedno je od pitanja koje je postavio Michael Mayor sa švicarske opservatorije u Ženevi.

“Mi možda ne znamo odgovor, ali postepeno ostvarujemo veliki napredak”, izjavio je Mayor.

Trio planeta orbitira oko zvijezde nešto manje mase od Sunca, udaljen 42 svjetlosne godine prema južnim konstelacijama Doradusu i Pictoru.

Svjetlosna godina je udaljenost koju svjetlost pređe za godinu dana brzinom od oko 300.000 km/s, ili oko 9,5 triliona km. Planete su veće od Zemlje, jedna ima 4,2 puta veću masu, druga 6,7 puta, a treća 9,4 puta. One orbitiraju oko zvijezde rapidnim brzinama – jedna je obiđe za samo četiri dana, u usporedbi sa Zemljinih 365 dana, drugoj treba deset dana, a najsporijoj 20 dana.

Više od 270 tzv. egzoplaneta je pronađeno. Većina su divovi, koji podsjećaju na Jupiter ili Saturn. Veličine manjih planeta su bliže veličini Zemlje i mnogo ih je teže uočiti.

Nijedna se ne može percipirati direktno na tim udaljenostima, ali se može uočiti indirektnim putem, zahvljajujući radio valovima ili, u slučaju HARPS-a, spektografskim mjerenjima.

“Sa prednosti mnogo preciznijih instrumenata kao što je HARPS-ov spektograf…sada možemo uočiti manje planete, sa masama u vrijednosti između dva i deset puta većim od mase Zemlje”, izjavio je Stephane Udry, koji je također radio na studiji, prenosi Daily Telegraph.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koju aplikaciju za dopisivanje najčešće koristite?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: