Nauka
0

Pronađene kosti od do sada nepoznate vrste dinosaurusa

NINA
Profesor sveučilišta u Pennsylvaniji slučajno je otkrio kosti do sada nepoznate vrste dinosaurusa, koja je živjela prije 150 miliona godina, na jugu američke savezne države Montana, javila je agencija AP.

Ti dinosaurusi su bili biljojedi s dugim vratom i repom, malom glavom i četiri noge koje su ličile na noge današnjih slonova. Bili su manji rođaci poznatijih dinosaurusa biljojeda diplodokusa i apatosaurusa, zato što su bili dugi "svega" 15 metara.

Zanimljivo je da je ovaj dinosaurus imao drugu rupu u lubanji, a tu karakteristiku nije imao nijedan do sada pronađen dinosaurus u Sjevernoj Americi. Paleontolozi kažu da druga rupa u lubanji još predstavlja misteriju, jer ne znaju čemu je služila. Druga rupa u lubanji pronađena je samo kod još dva dinosaurusa u Africi i jednog u Južnoj Americi.

Kosti ovog dinosaurusa iz jurskog doba pronašao je William Donawick, profesor hirurgije na Fakultetu za veterinarsku kirurgiju Penn, još 1998., dok je jahao na jugu Montane. On se u Philadelphiju vratio sa djelom kosti koju je pokazao svom kolegi Dodsonu, tako da je već narednog ljeta u Montanu poslana čitava ekspedicija.