Arheološko otkriće u Egiptu
0

Pronađene grobnice iz vremena faraona Unasa

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Egipatski arheolozi pronašli su dvije grobnice stare oko 4.000 godina u mjestu Saqqari južno od Kaira koje su pripadale muškarcu i ženi koji su živjeli za vrijeme faraona Unasa (2375. p.n.e. do 2345. p.n.e.).

Pronađene grobnice bile su duboko zakopane u pijesku, a arheolozi smatraju da će ovaj pronalazak rasvijetliti nepoznate detalje o petoj i šestoj dinastije Starog carstva, otkriva AP.

'Jako sam sretan što vam mogu reći da smo ja i moja ekipa pronašli dvije grobnice od izuzetnog historijskog značaja, stare preko 4.300 godina', rekao je Zahi Hawass, šef tima arheologa.

'Jedna od grobnica pripadala je Iya Maatu, graditelju piramida za vladavine faraona Unasa koji je bio zadužen za prenošenje kamena iz Zapadne pustinje, a druga je grobnica pripadala pjevačici Tanah, vođi pjevača za vladavine istog faraona, dodao je Hawass.

Obe grobnice bogate su hijeroglifima, ali blago iz njih je odavno pokradeno, no arheolozi smatraju da bi se u blizini moglo nalaziti veliko groblje koje bi otkrilo makar dio još uvijek velike misterije o starom Egiptu, posebno o Petoj i Šestoj dinastiji faraona o kojoj se do danas malo zna.

Unasova smrt dovela je Petu dinastiju do kraja, jer faraon nije imao muških nasljednika. Navodno je imao kćerku koja je bila žena prvog faraona Šeste dinastije.