Nauka
0

Pronađena voda u atmosferi izvan Sunčevog sistema

Sarajevo-x.com
Astronomi su pronašli vodu u atmosferi jedne planete. Ovaj pronalazak potvrđuje teorije koje tvrde da voda postoji u atmosferi skoro svih poznatih planeta izvan našeg Sunčevog sistema.

Smatra se da čak i "topli Jupiter", plinoviti planet, posjeduje vodu. Ovo otkriće je od velike važnosti jer je voda osnovni preduvjet za život na drugim planetama.

"Znamo da postoji vodena para u atmosferi jedne od planeta izvan našeg solarnog sistema. Stoga imamo razloga da vjerujemo da vode ima i na drugim planetama", rekao je Travis Barman, astronom iz Arizone koji je došao do ovog otkrića.

"Voda može preživijeti i veće temperature. Trebalo bi biti dosta toplije da se vodene molekule raspadnu", objasnio je Barman.

Koristeći se kombinacijom ranije napravljenih instrumenata za mjerenje i novih teorijama, Barman je pronašao jake dokaza o postojanju vode u atmosferi planete HD209458b koja se ne nalazi u našem sunčevom sistemu.

Barman je iskoristio saznanje o tome da je ova planeta tzv. "putujuća planeta" jer svoj položaj mijenja svaka tri dana. Kada dođe do pomjeranja, vodena para čini da palneta izgleda veća nego što to zapravo jeste.

Barmen je izjavio da ovo otkriće ne bi bilo moguće bez podrške tima istraživača sa Harvarda. "Ovo je primjer kako teorija i posmatranja zajedno mogu pomoći da se identificira nešto novo i interesantno", dodao je Barmen.