|

Pronađena riba za koju se mislilo da je izumrla prije 70 godina

Pronađena riba za koju se mislilo da je izumrla prije 70 godina
0
F
FENA
15.12.2010. u 20:18
2
komentara
0

dijeljenja
Pronađena riba za koju se mislilo da je izumrla prije 70 godina
Vrsta japanskog lososa, za koju se smatralo da je izumrla prije 70 godina, pronađena je u jezeru udaljenom 500 kilometara od svog prirodnog staništa, objavio je u srijedu japanski ihtiolog Tetsuji Nakabo s univerziteta u Kyotu.
Nemigratorni jezerski losos, koji se naziva "kokanee" na engleskom ili "kunimasu" na japanskom, smatrao se izumrlim od 1940., kad je izgradnja hidroelektrane zakiselila jedino jezero u kojem je živio, u sjevernoj pokrajini Akiti.

Prije toga je 100.000 komada lososove ikre prebačeno u jezero Saiko, 500 km južnije, ali se vjerovalo da to poribljavanje nije uspjelo.

Prof. Nakabo kazao je da je njegov tim našao "kunimasua" u jezeru Saiko pokraj planine Fuji i vjeruje kako je populacija dovoljno velika da osigura održanje vrste.

Izrazio je nadu da ribolovci neće loviti tu vrstu te objavio fotografije i videosnimke lososa koji je tamnomaslinaste boje s crnim tačkama na leđima, a naraste do 30 cm.

Lososi, koji žive u jezerima i rijekama što utječu u jezera, narastu manji od svojih poznatijih rođaka koji se sele u more.

"Kunimasu" je i dalje na popisu nestalih vrsta japanskog ministarstva zaštite okoliša.
Prijavi grešku


Komentari (2)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...