Noblella pygmea
0

Pronađena najmanja žaba na svijetu

Sarajevo-x.com
Toliko sitna da ne pokrije ni vrh prsta, Noblella pygmaea ili patuljasta žaba pronađena je na Andama u južnoistočnom Peruu, piše naučni portal Science Daily.

Najmanja žaba na svijetu može se otkriti samo po glasnom kreketanju tipičnom za žabe, inače se zbog boje i minijaturne veličine uopšte ne može prepoznati usred peruanske vegetacije, otkrivaju herpetolozi.

Novotkrivena vrsta žabe dosad je najmanji primjerak ove životinjske vrste, odrasla Noblella pygmaea duga je tek 11,4 milimetra, a nastanjuje samo kišne šume i područja visokih trava u peruanskim Andama koje se nalaze na 3025 metara nadmorske visine.

Ženke patuljaste žabe polažu najviše dva jaja u vlažnu zemlju, što je izuzetno karakteristično za žabe jer one inače jaja polažu u vodi. Ove vrste žaba ne napuštaju svoje prirodno stanište, te su otporne na bakterije koje bujaju zbog globalnog zatopljenja koje uništavaju mnoge endemske vrste vodozemaca i gmizavaca u kišnim šumama Anda.

U tropskim kišnim šumama dosad je pronađeno oko 5000 različitih vrsta žaba, a neke od njih su i izuzetno otrovne. Otrove žabe luče preko kože. Za ovu životinjsku vrstu specifična je i razvijena sposobnost mimikrije - sposobnost da se izgledom prilagode okolini i tako se zaštite od potencijalnih grabežljivaca i neprijatelja.