Pronađena ljudska lobanja stara 2.200 godina s "neurohirurškom" rupom

Pronađena ljudska lobanja stara 2.200 godina s "neurohirurškom" rupom
37
F
FENA
7.8.2019. u 12:26
67
komentara
37

dijeljenja
Pronađena ljudska lobanja stara 2.200 godina s "neurohirurškom" rupom Ilustracija: Shutterstock
Ustanovljeno je da su fosili otkriveni u centralnoj Turskoj stari približno 7,5 miliona godina.
"Mislimo da ćemo doći do bitnih saznanja o historiji Anadolije dugoj 7,5 miliona godina kao rezultat naših istraživanja", izjavio je profesor Cesur Pehlevan s univerziteta Nevsehir Hacibektas Veli za Anadolu Agency o fosilima otkrivenim na mjestu iskopavanja u pokrajini Nevsehir.

Iskopavanja su počela u 2017. godini i bit će okončana za nekoliko dana, kazao je Pehlevan.

Istovremeno ruska novinska agencija Sputnik News prenosi, pozivajući se na britanski tabloid The Sun, da su arheolozi iskopali na teritoriji Turske lobanju s rupom.

Lobanja je otkrivena u jednoj od arheoloških sekcija drevnog grada Euromosa. Postoji veoma visoka vjerovatnoća da rupa na lobanji ukazuje na operaciju mozga. To znači da su takvi medicinski postupci izvođeni prije otprilike 2.200 godina, piše The Sun.

Moguće da je to bila metoda kojom su ondašnji liječnici pokušavali da liječe ljude od glavobolje.

Naučnici naglašavaju da je lobanja s vještačkom rupom pronađena na samo jednoj arheološkoj lokaciji. Nikakvi dokazi o medicinskim intervencijama nisu pronađeni na drugim posmrtnim ostacima. Sudeći po ekspertima, novo otkriće moglo bi biti dokaz jedne od prvih neurohirurških operacija.

Sudeći po arheologu Abuziru Kizilu, takav tip operacije mogao se izvoditi radi liječenje glavobolje. Istovremeno je naglasio da analiza većine posmrtnih ostataka pronađenih na teritoriji Euromosa ukazuje da su mještani starog grada uglavnom bili zdravi.

Ranija istraživanja sugeriraju da su Inke, koje su živjele u Kamenom dobu, pravile rupe na lobanjama. Naučnici su također ponudili medicinsko objašnjenje za tu činjenicu. U takvim slučajevima, grube alatke su korištene kako bi se stvorila rupa na lobanji. U drevnim vremenima, doktori su pokušali da liječe pacijente od glavobolje ili da im normaliziraju krvni pritisak.
Prijavi grešku


Komentari (67)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...