{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Pronađena drevna makedonska kraljevska grobnica

S
29.8.2009. u 18:57
0
1
Pronađena drevna makedonska kraljevska grobnica
0
Pronađena drevna makedonska kraljevska grobnica
Foto: AP
Arheolozi su pronašli raskošnu grobnicu u prijestolnici starih makedonskih kraljeva na sjeveru Grčke, otvarajući time nova pitanja o misteriji staroj 2 300 godina o ubistvu i političkim intrigama.
Grobnica je pronađena u ostacima grada Aigai nekoliko metara od prošlogodišnjeg izuzetnog otkrića - kostiju sina Aleksandra Velikog, koji je ubijen kao tinejdžer.

Arheolozi su zbunjeni jer su obje grupe kostiju sahranjene pod veoma neobičnim okolnostima. Iako su groblja postojala u blizini ove lokacije kosti su donesene sa nepoznate lokacije i ponovo sahranjene u srcu grada, što je protiv svih drevnih konvencija.

Arheolog Krisoula Satsoglou Palijadeli rekla je da su kosti pronađene ove sedmice bile unutar jedne od dvije velike srebrne posude otkopane na prostoru nekadašanje pijace, u blizini pozorišta u kome je ubijen Aleksandrov otac kralj Filip Drugi 336. godine prije nove ere.

Ona tvrdi da kosti pripadaju nepoznatom članu makedonske kraljevske porodice i da su sahranjene krajem četvrtog vijeka prije nove ere.

Međutim, još je rano spekulisti o identitetu osobe, rekla je Palijadeli dodajući da se čekaju testovi koji će utvrditi pol i doba pronađenih kostiju.

Palijadeli, profesor klasične arheologije na Univerzitetu Aristotel u Solunu, kaže da je jedna od srebrnih posuda "veoma slična" jednoj drugoj pronađenoj prije više decenija na obližnjem kraljevskom grobnom mjestu na kome je utvrđeno da jedna grobnica pripada kralju Filipu Drugom.

Arheolog Stela Drugou kaže da je ovo posljednje otkriće "veoma važno jer slijedi u naučnom smislu otkriće od prošle godine".

"To čini stvari veoma složenim. Čak i mali detalji u antičkim tekstovima mogu da nam pomognu da riješimo zagonetku. Sada imamo više informacija ali nemamo ime", kaže Drugou.

Ona je dodala da činjenica da urne nisu položene u pravi grob "ukazuju ili na neki oblik kazne ili na nezakonit čin".

"U svakom slučaju riječ je o izuzetnom događaju, a znamo da je istorija makedonskih kraljeva puna osvete i nasilnih dolazaka na prijesto", rekla je Drugou, koja je takođe profesor klasične arheologije na Univerzitetu Aristotel.

Arheolog Palijadeli vjeruje da kosti tinejdžera pronađene 2008. godine pripadaju Heraklu, Aleksandrovom nezakonitom sinu koji je ubijen tokom ratova oko 309. godine prije nove ere i koji je sahranjen u tajnosti. Njegove kosti stavljene su u zlatni ćup, obrubljen zlatnim vijencem.

"To je samo hipoteza zasnovana na arheološkim podacima, ali nema natpisa da to i potvrdi", rekla je ona.

Na groblju u obližnjoj Vergini grčki arheolozi pronašli su bogato nalazište zlata i srebra 1977. godine. U jednom bogatom grobu pronašli su zlatni vijenac od listova hrasta, za koji se generalno smatra da je pripadao Filipu Drugom.

Lokacija Aleksandrove grobnice predstavlja jednu od najvećih misterija arheologije.

Ostaci velike zgrade sa salom za bankete i kitnjastim mozaikom u Aigaiu, oko 300 kilometara sjeverno od Atine, identifikovani su kao palata Filipa Makedonskog.

Grad je cvjetao u 6. i 5. vijeku prije nove ere privlačeći vodeće grčke umjetnike kao što su pjesnik Euripid. Makedonska prijestonica prebačena je u Pelu u četvrtom vijeku prije nove ere, a grad Aigai uništili su Rimljani 168. godine prije nove ere.

Aleksandar je bio jedan od najuspješnijih i najvećih vojskovođa svih vremena. U nizu bitaka protiv Persijskog carstva on je osvojio većinu tada poznatog svijeta i stigao čak do Indije.

Nakon njegove smrti 323. godine prije nove ere u 32. godini Aleksandrovo carstvo se raspalo u seriji ratova njegovih nasljednika u kojima su ubijeni njegova majka, polubrat, supruga i oba sina.

Zašto toliko lažemo?

29.08.2009. u 19:40

Lansiran shuttle 'Discovery'

29.08.2009. u 13:29
Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li biste kupili novu Nokiju 3310?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: