Nakon 26 godina kopanja
0

Pronađen veliki ružičasti dijamant u Australiji

SRNA
Ružičasti dijamant (Foto: AFP)
Ružičasti dijamant (Foto: AFP)
Australijska rudarska kompanija Rio Tinto saopštila je da je pronašla ružičasti dijamant od 12,76 karata, najveći ove vrste ikada otkriven u zemlji.

Ovaj rijetki kamen pronađen je u rudniku dijamanata Argyle, u regionu Istočni Kimberley, na zapadu Australije.

Procjenjuje se da dijamant, koji je dobio ime "Argilski ružičasti jubilej" vrijedi milione, a biće isiječen i poliran u Pertu.

Dijamant će biti prodat kasnije ove godine i prikazan širom svijeta, uključujuči New York i Hong Kong, prenio je BBC.

Proces poliranja i sječenja, koji je juče počeo u Pertu, trajaće desetak dana. Poslije toga, dijamant će procijeniti tim međunarodnih stručnjaka.

Više od 90 odsto svjetskih ružičastih dijamanata potiče iz rudnika Argil, saopštio je Rio Tinto.

 "Argilski ružičasti jubilej" spada u lakše ružičaste dijamante. Po boji je sličan "Williamsonovom ružičastom dijamantu", koji je pronađen u Tanzaniji i koji je britanska kraljica Elizabetha dobila kao svadbeni poklon. Od njega je na kraju napravljen broš za njeno krunisanje.
"Bilo je potrebno 26 godina rada u rudniku Argyle da otkopamo ovaj kamen i možda se ovako nešto neće više nikada ponoviti", izjavila je upravnik rudnika Josephine Johnson.

Dijamant jake ružičaste boje od 24,78 karata prodat je 2010. godine za rekordnih 46 miliona dolara jednom britanskom trgovcu na aukciji u Ženevi, što je najveća cijena ikada plaćena za neki komad nakita.