Na sjeveru Sirije
0

Pronađen novac iz vremena Aleksandra Makedonskog

Sarajevo-x.com
Više od 250 srebrnih novčića koji datiraju iz vremena Aleksandra Makedonskog iskopani su u sjevernoj Siriji. Potvrdio je to voditelj arheoloških iskopavanja u antičkom gradu Aleppu, Youssef Kanjo.

On je u telefonskom razgovoru za AP rekao kako su kovanice otkrivene prije dvije sedmice, kad je jedan od mještana kopao temelje za svoju novu kuću.

Čovjek je predao novac vlastima.

Novci potječu iz vremena antičke Grčke, između 4. i 1. stoljeća p.n.e., nakon što je makedonski ratnik-kralj Aleksandar Veliki svojim osvajanjima proširio grčku kulturu na Bliski istok i dalje.

Kanjo je dodao da su u pronađenoj kutiji bile dvije vrste novca: 137 "tetra" drahmi (četiri drahme) i 115 pojedinačnih drahmi.

Jedna strana kovanice tetra drahme prikazuje Aleksandra Velikog, dok s druge strane pokazuje grčkog boga Zeusa kako sjedi na prijestolju, s orlom na ispruženoj ruci.

Neke od kovanica nose natpis kralja Aleksandra, a druge kralja Filipa, što se najvjerovatnije odnosi na Aleksandrovog oca.

Nakon osvajanja Aleksandra Velikog mnogi nasljednici kraljevstava na Bliskom istoku drahme su usvojili kao svoju valutu.

"Otkriće je izuzetno važno i bit će upisano u naša arheološka blaga, koja datiraju iz vremena stare Grčke", rekao je Kanjo.