Novo naučno otkriće
0

Pronađen lijek protiv ćelavosti

Sarajevo-x.com
Iz jednog švedskog laboratorija stiže nam revolucionarni lijek za problem miliona muškaraca širom svijeta- ćelavost. Naučnici su otkrili način kako da spriječe gubitak kose i preuranjenu ćelavost.

Naučnici su došli do saznanja da gen iz matičnih ćelija može obnoviti folikul dlake kod laboratorijskog miša i uzgojiti vlas identičnu originalnoj vlasi.

Prosječno ljudsko tjeme ima oko 100 000 folikula, a tokom života iz jedne folikule može izrasti 20 različitih vlasi. Do gubitka dlake dolazimo oštećenjem folikula koje može biti uzrokovano psihičkim, fizičkim ili nasljednim faktorima.

Istraživači su otkrili da folikule dlaka kod miša sadrže protein Lgr5 za kojeg se dosad pretpostavljalo da "živi" samo u crijevima.

Transplantacijom proteina Lgr5 na dijelu kože leđa laboratorijskog miša, naučnici su otkrili rast nove vlasi. Folikule dlake kod miša za dvije sedmice bile su obnovljene upravo putem proteina Lgr 5 iz matičnih ćelija.

Istraživač Rune Toftgerd i njegov tim s instituta Karolinska u Švedskoj dokazali su da ovaj protein iz matične ćelije obnavlja i produžava "život" folikule vlasi što bi moglo donijeti spas velikom broju muškaraca koji se bore protiv gubitka kose i ćelavosti.