Lesoto
0

Pronađen dijamant od 500 karata

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Rudari u Kraljevini Lesoto na jugu Afrike pronašli su jedan od najvećih dijamanata za koji je procijenjeno da ima skoro 500 karata, objavljeno je iz Gem Diamondsa u nedjelju.

Dijamant je pronađen 8. septembra u rudniku Letseng, a analizirali su ga eksperti i pronašli da teži 478 karata, te da ima prelijepu boju i jasnoću.

Četiri od 20 najvećih dijamanata na svijetu pronađeni su upravo u ovom rudniku, a tri su nađena u ovom stoljeću.

Još uvijek je teško utvrditi vrijednost ovog pronalaska, ali glasnogovornik kompanije Gem Diamons izjavio je da je kamen slične težine sa nešto manjom kvalitetom boje i jasnoćom nedavno procijenjen na 12 miliona dolara.

"Preliminarna istraživanja ovog izvanrednog dijamanta ukazuju na to da bi to mogao biti kamen najbolje boje i jasnoće," ističe Clifford Elphick, izvršni direktor kompanije koja je vlasnik ovog i niza drugih rudnika u izjavi koju prenosi Reuters.

Ministar za prirodne resurse u Lesotu, planinskoj kraljevni na istoku Južne Afrike pohvalio je produktivnost rudnika koji se nalazi na visini od preko 3.000 metara.

"Još jednom je Letseng dokazao sposobnost da proizvodi izvanredne dijamante čime Lesoto nastavlja držati vodeće mjesto među državama koje imaju ovakva nalazišta," rekao je Monyane Moleleki.

U vlasništvu Letsenga Gem Diamonds učestvuje sa 70, a vlada Lesota sa 30 posto.

Najveći dijamant na Zemlji je Cullinan, pronađen u Južnoj Africi 1905. godine. Imao je preko 3.100 karata prije nego je isječen u više od 1.000 dijelova, a većina njih završila je u kruni britanske kraljice.