Nauka
15

"Probuđena" daleka svemirska sonda, u julu prve fotografije Plutona

Klix.ba
Američka svemirska sonda aktivirana je nakon osmogodišnje hibernacije kako bi bila spremna za prve fotografije patuljaste planete Pluton.

Sonda New Horizons polako se približava svome odredištu prema kojem je počela da putuje prije osam godina. Njen cilj je po prvi put izbliza istražiti Pluton i njegove satelite. Nakon "buđenja" letjelice kontrola misije na Zemlji je potvrdila da je u savršenom stanju i da je spremna za obavljanje izuzetno važne misije.

"New Horizons je zdrav i polako putuje svemirom nekih 4,8 milijardi kilometara od Zemlje", potvrdila je fizičarka Alice Bowman.

Komunikacija između sonde i Zemlje je otežana zbog velike udaljenost pa radijska veza sa letjelicom tj. prenos podataka traje gotovo četiri i pol sata.

New Horizons je lansiran u januaru 2006. godine, a "spavao" 1.873 dana. Tokom putovanja, naučnici su sondu aktivirali svakih nekoliko mjeseci kako bi provjerili da li je sve uredu. Također, sondin računar je redovno slao poruke na Zemlju, a do sada je primljeno njih 267.

Kako bi joj ubrzali putovanje, naučnici su usmjerili putanju sonde tako da se približi Jupiteru čija je gravitacija potom ubrzala New Horizons i skratila njegovo putovanje za čak tri godine.

Do Plutona je ostalo svega sedam mjeseci putovanja, a približit će mu se na 12.500 kilometara u julu naredne godine. Tom prilikom sonda će po prvi put u historiji fotografisati površine Plutona i najvećeg njegovog mjeseca Charona.