Nauka
38

Pripremite se za novu "Noć istraživača", jedinstvenu manifestaciju koja promoviše nauku

Klix.ba
Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Na današnjoj konferenciji za novinare, održanoj povodom pete po redu "Evropske noći istraživača" u BiH, predstavljen je program manifestacije, te još jednom naglašen značaj nauke i istraživačkog rada za društveni i ekonomski razvoj.

"Zadovoljstvo mi je sada već tradicionalno najaviti ovaj događaj, koji predstavlja jedinstvenu priliku za sve da se približe nauci kroz zabavu. Evropska noć istraživača finansira se iz Horizonta 2020, što je najveći program EU za finansiranje inicijativa u nauci. Sretni smo što se ova inicijativa širi i u granicama BiH", istakao je Massimo Mina, šef Sekcije operacija za socijalni razvoj, civilno društvo i prekograničnu saradnju Delegacije EU u BiH.

Naglasio je da nauka ima značajnu ulogu u razvoju ekonomije i povećanju broja radnih mjesta.

Sanela Kuko, savjetnica ministrice obrazovanja i nauke FBiH istakla je da je promocija nauke i naučno istraživačkog rada izuzetno značajna, a naročito je važno što ovom manifestacijom nastojite približiti mladim naraštajima nauku i motivirati kod njih istraživački duh.

"Zahvalni smo što nam je i ove godine pripala čast da učestvujemo u organizaciji jedne ovako važne manifestacije, naročito kada se radi o motivaciji mladih da se uključe u istraživačke projekte. Na području općine imamo veliki broj obrazovnih ustanova, te nije slučajno da smo svim kapacitetima podržali ovaj projekat", istakao je Nedžad Koldžo, načelnik Opštine Novo Sarajevo.

Alma Hasanović, stručna savjetnica za evropske integracije i međunarodne odnose u Ministarstvu civilnih poslova, je istakla značaj programa Horizont 2020.

"Pod tim programom od 2014. godine istraživači mogu pod jednakim uvjetima aplicirati za financiranje naučnih projekata kao i svi drugi u Evropi. Od 2014. Godine naovamo podnijeto je 200 naučno-istraživačkih projekata, dok je u toku provedba 16 od tih projekata. Da bi podržali ove procese, ministarstvo dodjeljuje i grantove za pripremu i pisanje projekata. Za tu podršku izdvajamo 440 000 maraka na godišnjoj osnovi", naglasila je Hasanović. Pozvala je takođe sve naučno-istraživačke institucije i organizacije da iskoriste mogućnosti koje nudi program Horizont 2020.

Evropska noć istraživača je prvi projekat koji je povukao sredstva iz fonda Horizont 2020. Na konferenciji je naglašeno da postoje i drugi evropski fondovi iz kojih se mogu povlačiti značajna sredstva u ove svrhe, a to su Cost i Eureka. U okviru "Evropske noći istraživača 2016", u BiH i ove godine posjetiocima će biti predstavljeno mnoštvo zabavno-informativnih sadržaja, kroz različite interaktivne eksperimente, predavanja i igre, te naučnu zabavu na kraju. Ono što ovu godinu razlikuje od prethodnih je veliki broj raznovrsnih radionica, te učešće velikog broja visokoškolskih institucija u svim gradovima, koji će predstaviti svoj rad. Organizatori pozivaju sve koji su u mogućnosti da im se pridruže 30. septembra 2016. Od 17:00 sati u Sarajevu na Vilsonovom šetalištu, u Banja Luci na Trgu Petra Kočića, u Mostaru na Španskom trgu i još nekoliko lokacija, u Bijeljini na Trgu Kralja Petra I Karađorđevića, u biznis centru u Goraždu. Dođite i otkrijte nepoznato.

Evropska Noć istraživača je pokrenuta 2005. godine pod pokroviteljstvom FP7 programa Evropske unije i organizuje se svakog posljednjeg petka u septembru, s ciljem promocije naučnih istraživanja, karijere istraživača, kao i podizanja svijesti kod šire javnosti o uticaju raznih istraživanja na svakodnevni život. Od svog nastanka, Noć istraživača obilježava se u sve više gradova Evrope, pa je tako prošle, 2015. godine održana u više od 280 gradova u 30 evropskih država.

Od 2014. godine "Noć istraživača" je postala "Evropska noć istraživača" pod pokroviteljstvom programa Horizont 2020.