Prirodne historijske fluktuacije
0

Priče o kraju svijeta zbog rasta nivoa mora su lažni alarm

Sarajevo-x.com
Maldivi
Maldivi
Predviđanja o tome da će rast nivoa mora uništiti otoke su zapravo samo lažni alarm, potvrdili su eksperti.

Upozorenja na apokalipsu i predviđanja da će otoci poput Maldiva potonuti zbog rasta nivoa mora su nerealna. To je potvrdio Nils Axel-Morner, šef Odjela za paleogeofiziku i geodinamiku na Univerzitetu u Stockholmu. On je rekao da povećanje nivoa mora ima veze sa prirodnim historijskim fluktuacijama.

Otvarajući ovogodišnju UN-ovu Konferenciju o klimatskim promjenama, predsjednik Maldiva Mohammed Nasheed upozorio je da bi njegova zemlja mogla nestati ispod valova ukoliko se nešto uskoro ne poduzme.

Šef UN-ovog Internacionalnog panela za klimatske promjene Rajenda Pachaun također smatra da postoji velika opasnost po Maldive. Jedini spas je smanjenje emisije ugljika.

On je rekao da priobalnim područjima i otocima prijeti plavljenje zbog globalnog zagrijavanja.

No, Axel-Morner je u svom članku pisao o šest putovanja na Maldive, gdje je ustanovio da nema potrebe za strahom od povećanja nivoa mora. On je rekao da su ciklusi iz 17. i 18. stoljeća dokazali da aktuelna povećanja nivoa mora nisu povezana sa globalnim zagrijavanjem. On je rekao da su tvrdnje Internacionalnog panela za klimatske promjene netačne.

"Povećanje nivoa mora je uzrokovano mnogobrojnim faktorima, kao što je brzina kojom se Zemlja rotira. Jasno je da nivo mora raste i opada potpuno neovisno o klimatskim promjenama", rekao je Alex-Morner.

Pachaun tvrdi da će za deset godina oko 250 miliona ljudi biti ugroženo zbog nedostatka vode.

Pachauri je rekao da će za nekoliko godina Zemlja pretrpjeti nenadoknadivu štetu zbog nakupljanja ugljika u atmosferi, objavio je Daily Mail.