Nauka
0

Pretvaranje starih automobilskih guma u nove

Sarajevo-x.com
Tretiranjem starih automobilskih guma posebnim supervrućim gasom mogao bi odličan način da se od njih naprave nove. Tako bi se mogao riješiti veliki problem odlaganja guma, tvrde britanski stručnjaci, a prenosi New Scientist.

Stare gume se gomilaju na otpadima širom svijeta jer ih je veoma teško reciklirati. Reciklaža je otežana jer materija od koje su napravljene vulkanizirana guma, što znači da je pomiješana sa drugim hemikalijama, obično sumporom, kako bi im se povećala snaga i izdržljivost.

Problem vulkanizirane gume je da se ne topi, samim tim ju je teško ponovo koristiti. Zato se automobilske gume odlažu na deponije, gdje u procesu prirodnog razlaganja, ispuštaju teške metale i ostale zagađivače te povećavaju rizik od započinjanja velikih, dugotrajnih požara.

David Isaac i njegove kolege sa Swansea Univerziteta u Velikoj Britaniji pokazali su da bi se miješanjem izmrvljenih guma u komori napunjenoj joniziranom plazmom kisika, moglo naći rješenje.

"Tokom tog procesa, komadići gume se lijepe jedni za druge, što je skoro nemoguće bez ovog tretmana", objašnjava Isaac.

Ovako obrađeni komadići, mogli bi se dodati u novu, nevulkaniziranu gumu kako bi u konačnici dobili novu automobilsku gumu. Laboratorijski testovi su pokazali da ovakve gume imaju skoro istu jačinu i izdržljivost kao one napravljene u potpunosti od novih materijala.

"Od oko 65% ukupne svjetske proizvodnje gume odlazi na one automobilske. Jedan mali dio vulkanizirane gume se reciklira u podne podloge. Ipak, logično je da pokušamo od starih automobilskih guma napraviti nove", izjavio je Isaac za New Scientist.