Studija američkih naučnika
0

Pretila djeca podložnija frakturama kostiju

Sarajevo-x.com
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Pretila djeca podložnija su povredama donjih ekstremiteta od djece koja imaju normalnu težinu dokazala je studija američkih naučnika.

Američki naučnici uradili su istraživanje analizirajući posjete djece Urgentnom centru u bolnici u Cincinnatiju u periodu od 2005. do 2008. godine, te došli do podataka da pretila djeca češće izvrnu zglob ili slome nogu.

"Budući da pretila djeca imaju veću tjelesnu masu podložnija su frakturama kostiju i drugim ortopedskim komplikacijama. Čak jedna šestina djece koja dolaze u Urgentni centar su djeca koja imaju veću tjelesnu masu od normalne. No, ono što je također veoma bitno istaći jeste činjenica da kod pretile djece teže zarastaju kosti i potrebno je puno više vremena kako bi se zalječile povrede", kazala je liječnica Wendy Pomerantz.

Od pretilosti oboljeva sve više djece širom svijeta i ta bolest poprima razmjere epidemije. Gojaznost ne samo da utječe na veći broj povreda kod djece nego dječiji organizam pretpljava ogroman stres.

"Redovno vježbanje i pravilna ishrana je i dalje jedini lijek za borbu protiv ove bolesti. Roditelji čija djeca imaju veću tjelesnu težinu morali bi se savjetovati sa stručnjacima, jer pretilost može izazvati brojne zdravstvene probleme", naglasila je Pomerantz.

Pretilost kod djece povećava rizik od razvijanja dijabetesa tipa dva, dovodi do povećanja krvnog pritiska, kao i do drugih kardiovaskularnih bolesti.