Nauka
0

Predviđanje porasta razine mora je podcijenjeno

FENA
Sadašnja predviđanja porasta razina oceana, do kojih dolazi zbog klimatskog zatopljenja, podcijenjena su ako se razmotri posljednje interglacijalno razdoblje, u kojem su bile još više.

Tijekom tog razdoblja, prije oko 120.000 godina, temperature na Grenlandu bile su između 3 i 5 stupnjeva više od današnjih i bile su na razini temperatura koje se predviđaju na Zemlji za 50 do 100 godina, navode autori istraživanja objavljenog na web-stranici časopisa Nature Geoscience.

Razina oceana je u to doba porasla prosječno 1,6 metara zbog topljenja leda na Grenlandu. Međunarodno istraživanje provedeno je na Crvenom moru na temelju slanosti i koralja.

"Naši podaci donose elemente koji naglašavaju vjerojatnost povišenih projekcija, od 1 metra, za povišenje razine voda do 2100. godine", navodi se u izvještaju.

Zatopljenje u posljednjem interglacijalnom razdoblju izazvalo je drugačiji nagib Zemlje u odnosu na Sunce, a danas ga izazivaju plinovi s učinkom staklenika koji nastaju zbog ljudske djelatnosti.

U posljednjem znanstvenom izvještaju zaključenom u studenom stručnjaci Međuvladine skupine za razvoj klime (IPCC) su zbog nemogućnosti da iznesu siguran podatak, odustali od određivanja granične vrijednosti predviđenog porasta razina oceana.