{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Predviđanje porasta razine mora je podcijenjeno

F
17.12.2007. u 14:23
0
0
Predviđanje porasta razine mora je podcijenjeno
0
Predviđanje porasta razine mora je podcijenjeno
Sadašnja predviđanja porasta razina oceana, do kojih dolazi zbog klimatskog zatopljenja, podcijenjena su ako se razmotri posljednje interglacijalno razdoblje, u kojem su bile još više.
Tijekom tog razdoblja, prije oko 120.000 godina, temperature na Grenlandu bile su između 3 i 5 stupnjeva više od današnjih i bile su na razini temperatura koje se predviđaju na Zemlji za 50 do 100 godina, navode autori istraživanja objavljenog na web-stranici časopisa Nature Geoscience.

Razina oceana je u to doba porasla prosječno 1,6 metara zbog topljenja leda na Grenlandu. Međunarodno istraživanje provedeno je na Crvenom moru na temelju slanosti i koralja.

"Naši podaci donose elemente koji naglašavaju vjerojatnost povišenih projekcija, od 1 metra, za povišenje razine voda do 2100. godine", navodi se u izvještaju.

Zatopljenje u posljednjem interglacijalnom razdoblju izazvalo je drugačiji nagib Zemlje u odnosu na Sunce, a danas ga izazivaju plinovi s učinkom staklenika koji nastaju zbog ljudske djelatnosti.

U posljednjem znanstvenom izvještaju zaključenom u studenom stručnjaci Međuvladine skupine za razvoj klime (IPCC) su zbog nemogućnosti da iznesu siguran podatak, odustali od određivanja granične vrijednosti predviđenog porasta razina oceana.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: